Sekarang ini bagi Honda City generasi kelima, versi paling tinggi adalah City RS e:HEV yang menggunakan penggerak i-MMD baru. Atas kertas, jumlah kuasanya memang nampak tinggi, terutamanya dengan tork 253 Nm, tetapi sehingga kini masih belum ada versi prestasi sebenar bagi City.

Macam mana keadaannya jika model seperti ini betul-betul ada? Bagaimanakah rupanya? Bagi memberikan sedikit gambaran, kami menggunakan khidmat Theophilus Chin untuk menghasilkan satu ilustrasi render City Type R, dalam bentuk hatchback.

Di depan, gril City RS yang berwarna hitam dengan corak honeycomb di tengah masih dikekalkan, dan ia kemudiannya ditambah dengan lencana Honda serta Type R yang berwarna merah. Bampar pula direka dengan inspirasi daripada Civic Type R FK8v, lengkap dengan air curtain dan lip depan, tetapi tiada lampu kabus.

Perincian lain adalah seperti fender serta rim lebih lebar, cakera brek berliang dengan hab berwarna merah, cermin sisi hitam, bonet yang mempunyai skup udara serta side skirt. Bahagian belakang pula sudah menghampiri seperti Mercedes A-Class, terutamanya pada bahagian spoiler, lampu brek ketiga, rekaan penutup but serta cermin belakang.

Lampu kombinasi LED pada model ini nampak lebih nipis dan kemudian, jalur pencahayaannya dijadikan bersambung dengan garisan badan. Tempat mengisi minyak telah dialih lebih tinggi sementara bampar belakang pula mendapat kemasan penuh di bahagian bawah. Akhir sekali ia dijadikan lengkap dengan muncung ekzos heksagon serta lip belakang. Apa pendapat anda dengan rekaan ini? Cukup menarik dan garang?