Syarikat pembuat badan kenderaan dari Jepun iaitu Mitsuoka telah mendedahkan SUV pertama mereka, yang sama seperti ciptaan mereka sebelum ini, kelihatan unik dalam caranya yang tersendiri. Model ini dipanggil sebagai Buddy, menggunakan asas daripada Toyota RAV4 tetapi badannya mempunyai pengaruh daripada negara barat.

Langkah yang diambil oleh Mitsuoka ini sebenarnya sudah pernah dibuat beberapa tahun lepas, di mana mereka mengeluarkan sebuah kenderaan yang dipanggil sebagai Rock Star, menggunakan asas daripada MX-5 tetapi badannya seperti Corvette Stingray C2. Untuk Buddy ini pula, ia seperti mendapat inspirasi daripada Chevrolet K5 Blazer tahun 80-an.

Bagi menghasilkan Buddy, syarikat ini telah mengambil RAV4 dan mengekalkan semua bahagian mekanikalnya. Dengan itu, pelanggan boleh memilih versi yang menggunakan enjin empat silinder NA 171 PS (169 hp) dan 207 Nm tork, atau 2.5 liter hibrid berkuasa 178 PS (176 hp) dan 221 Nm.

Muka depan asal RAV4 telah diganti sepenuhnya dengan muka seperti Blazer K5, yang termasuk gril dan lampu petak bertingkat, serta bampar dan kemasan krom. Bampar serta fender model ini turut diganti dengan unit baru.

Dari tepi kita boleh melihat Buddy menggunakan rim klasik dengan penutup hab krom, dan dibalut tayar all-terrain. Pada keliling lengkuk roda pula terdapat kemasan plastik hitam. Bampar belakang juga menggunakan bentuk ringkas dan dibalut dengan krom manakala lampu pula menggunakan bentuk menegak.

Setakat ini kita masih tidak mengetahui berapa harga Mitsuoka Buddy ini, dan kita perlu menunggu waktu pelancarannya 26 November nanti. Jika melihat kepada Rock Star sebelum ini, ia dijual pada harga hampir dua kali ganda daripada MX-5 biasa, iaitu 4,688,200 yen (RM186,053).