Padanan enjin tiga silinder turbo 1.5 liter dan kotak gear klac berkembar yang digunakan pada Proton X50 varian Flagship telah menerima anugerah daripada Persatuan Jurutera Automotif China (SAE). Ia adalah anugerah paling tinggi oleh SAE-China, iaitu “China Automotive Industry Science and Technology Award” dan diberikan kepada Geely untuk pembangunan enjin serta transmisi tersebut.

SAE-China adalah persatuan bukan kerajaan paling berprestij untuk saintis, para akademik, jurutera serta juruteknik yang bekerja di negara itu, yang mana adalah pasaran automotif paling besar dan paling kompetitif di dunia.

Setiap tahun, pekerja industri automotif dalam SAE-China ini akan mencalonkan dan memilih pencapaian serta inovasi yang berjaya memajukan dan memberi pengaruh dalam industri untuk diberikan anugerah. Bagi tahun 2020, penggerak 1.5TD + 7DCT milik Geely telah terpilih sebagai pemenang di antara 170 inovasi lain di kalangan universiti, akademi sains dan pusat R&D automotif global lain.

Para juri dan pekerja industri memilih enjin Geely yang dibangunkan bersama Volvo ini sebagai pemenang kerana cemerlang dalam tiga cabaran utama industri iaitu membangunkan enjin yang kompak dan serba boleh, mengimbangkan prestasi dengan kecekapan bahan api, dan meningkatkan penggunaan serta ketahanan kuasa hibrid.

Enjin ini adalah hasil daripada pembangunan bersama Geely dan Volvo selama beberapa tahun. Ia direka untuk menjadi serba boleh, berprestasi dan kombo tersebut boleh memberikan kuasa yang cukup untuk pelbagai model dalam pelbagai segmen. Ia juga boleh dipadankan bersama empat tetapan hibrid termasuk hibrid ringkas 48V, hibrid, plug-in hybrid dan range extender.

Pada Proton X50 1.5 TGDi Flagship, enjin tiga silinder turbo ini menghasilkan kuasa 177 PS dan 255 Nm tork, dan membolehkan kereta memecut 0-100 km/j dalam masa 7.9 saat. Transmisi 7DCT itu dikatakan dapat memberi tahap kecekapan 97.2%, mampu bertahan dengan tork sehingga 450 Nm dan memberikan penukaran gear sepantas 0.2 saat.

Enjin tiga silinder biasanya digunakan pada kereta ekonomi yang jimat minyak, dan biasanya tidak begitu dipuji pada aspek lain. Geely bagaimanapun memberitahu telah berjaya mengatasi perkara ini dengan mencapai tahap NVH yang sama seperti enjin empat silinder dalam pasaran. Enjin 1.5TD ini telah dibangunkan dengan pelbagai bahagian yang dapat mengurangkan gegaran dan bunyi, dan semasa melahu, bunyi enjin dalam kabin boleh pergi serendah 38 db, kata Geely.

Antara komponen yang dimaksudkan ialah pam minyak bertekanan tinggi yang senyap, kepala silinder yang lebih keras, blok lebih keras, DMF dengan CPA yang memperbaiki kebisingan ketika mematikan enjin, talam minyak yang lebih keras untuk mengurangkan radiasi bunyi, penyuntik dengan rekaan anti-gegeran, OAD dan Silent Generator yang mengurangkan bunyi terhasil, rekaan VVT dengan bulatan bukan-normal yang menghapuskan resonan sistem timing serta penambahbaikan pada tali sawat itu sendiri.

Dalam masa cuma dua tahun, lebih daripada 1.6 juta enjin 1.5TD dan transmisi 7DCT ini telah dikeluarkan dan diserahkan. Ia digunakan pada pelbagai model bawah kumpulan Geely seperti Proton X50/Geely Coolray/Geely Binyue, Geely Azkarra/Geely Boyue, Geely Okavango, Volvo XC40, semua model Lynk & Co serta LEVC TXe. Kereta yang menggunakan enjin dan transmisi ini juga boleh ditemui di lebih 21 negara termasuk UK, Rusia, Filipina dan Malaysia.