Volkswagen akan memanggil semula 56,000 unit Golf generasi ke-lapan bagi menyelesaikan isu pada sistem infotainmen dan kamera undur hatchback berkenaan, lapor Automotive News Europe. Model yang terlibat adalah unit-unit yang dibuat sehingga bulan Julai 2020, namun jurucakap VW menyatakan bahawa panggilan semula ini bukanlah mandatori, sebaliknya adalah “pembaikan sukarela”.

Langkah ini adalah lanjutan dari panggilan semula sebelum ini yang turut melibatkan isu perisian untuk Golf Mk8 tersebut tahun lalu – melibatkan fungsi panggilan kecemasan yang (disyaratkan oleh Kesatuan Eropah pada 2018), yang mungkin boleh terjejas kerana peralihan data yang tidak betul, juga dilaporkan oleh Automotive News Europe.

Volkswagen Golf masih menjadi antara model paling laris di Eropah dengan jualan 312,000 unit di benua berkenaan sepanjang 2020. Ia turut menjadi model paling laris di Jerman dengan jualan 133,900 unit. Golf generasi ke-lapan ini telah pun diperkenalkan dari versi standard sehinggalah model-model berprestasi seperti GTI, GTD, GTE dan juga model R AWD.

Bukan hanya Golf sahaja dipanggil semula, malah model hatchback elektrik sepenuhnya Volkswagen ID.3 turut berhadapan berberapa masalah perisian. Pada Februari 2019, ID.3 dilaporkan dipadankan dengan perisian yang belum lengkap, yang dikesan oleh VW sendiri selepas kereta berkenaan keluar dari kilang. Menurut laporan Manager Magazin, sekitar 20,000 ID.3 terlibat dalam masalah tersebut ketika itu.

Isu perisian pada model elektrik sepenuhnya berkenaan dilaporkan masih berterusan sehingga 2020, di mana berberapa pihak dalaman Volkswagen mengaku bahawa asas perisian pada kereta tersebut telah dibangunkan terlalu tergesa-gesa menyebabkan masalah komunikasi antara komponen-komponen dalam kereta tersebut.