Beberapa tahun yang lepas, KTM telah beralih daripada enjin satu silinder kepada dua silinder selari untuk model naked kelas pertengahan mereka dengan pengenalan 790 Duke. Kemudiannya pada tahun 2020 mereka melihat enjin LC8c ini mempunyai potensi yang lebih, jadi kapasitinya dipertingkat dan diperkenalkan pada 890 Duke R.

Daripada 799 cc, enjin dua silinder selari ini dipertingkat kepada 889 cc berserta beberapa peningkatan lain pada bahagian dalaman. Pada waktu itu, ia cuma digunakan pada 890 Duke R, yang merupakan satu model yang boleh dianggap berspesifikasi tinggi. Kini, KTM memperkenalkan pula versi asas baginya, iaitu 890 Duke, untuk menggantikan 790 Duke.

Kuasa 115 hp dan 92 Nm tork yang mampu dihasilkan oleh 890 Duke adalah sedikit kurang berbanding 890 Duke R, tetapi jika dibandingkan dengan 790 Duke, ia adalah lebih 10 hp dan 5 Nm. Ia kemudiannya dipadankan bersama transmisi enam gear dengan klac jenis PASC. Quickshifter disediakan sebagai pilihan tambahan.

Melalui skrin TFT di hadapan dan butang kawalan di pemegang, penunggang boleh memilih antara mod Rain, Street, Sport dan Track sementara ciri elektronik lain yang diberikan adalah termasuk kawalan cengkaman (sembilan tahap), Anti-Wheelie, Launch Control serta Cornering ABS.

Untuk bahagian brek, 890 Duke dilengkapi dengan unit cakera 300 mm serta angkup empat piston di hadapan sementara di belakang menggunakan cakera 240 mm berserta angkup dua piston. Spesifikasi unit ini sedikit rendah berbanding angkup Brembo Stylema serta pam utama Brembo MCS yang digunakan pada 890 Duke R.

Kelengkapan lain yang 890 Duke 2021 adalah tangki bahan api 14 liter, fork WP Apex 43 mm tanpa pelarasan di hadapan, monoshock Wp Apex di belakang, berat 169 kg serta lampu jenis LED di semua bahagian.