Minggu lalu, The Edge Weekly telah menyiarkan laporan yang mengejutkan berhubung perancangan Porsche untuk membangunkan kilang pemasangan tempatan (CKD) di Malaysia. Walau pun ada yang memaklumkan, ia mungkin melibatkan pengeluaran bagi model Boxsters, Caymans dan 911 yang bakal dipasarkan dengan harga yang lebih murah.

Namun demikian, difahamkan, jenama terbabit mahu mengeluarkan model SUV Macan dan Cayenne di sini. Buat masa ini, tiada perincian lanjut mengenainya. Bahkan hanya model asas yang akan dipasang secara tempatan disebabkan harga pasarannya, bermakna ia tidak melibatkan model GTS mahu pun Turbo. Buat masa ini, kedua-dua model terbabit masing-masing diproduksi di Leipzig, Jerman dan Bratislava, Slovakia, jadi model yang bakal di’CKD’kan ini dijangka bakal diturunkan harganya.

Buat masa ini, harganya dari RM439,351, model asas Macan yang dijanakan oleh unit EA888 2.0 liter turbo empat-silinder dengan enjinnya dari Volkswagen Golf GTI, mampu menghasilkan kuasa hingga 252 PS dan tork 370 Nm. Bagi Cayenne pula, ia dipadankan dengan enjin 3.0 liter V6 dengan hamburan kuasa sehingga 340 PS dan tork 450 Nm, ditawarkan dengan harga bermula RM665,000. Harga bagi model CKD Macan mungkin boleh diturunkan di bawah RM400,000.

Bukan itu sahaja, pemasangan tempatan turut memberikan pengecualian cukai tertentu untuk kenderaan hibrid, ini membuka peluang untuk Porsche memasang model plug-in hybrid di sini. Ini termasuk Cayenne E-Hybrid dengan janaan motor elektrik berkuasa 136 PS yang mampu memberikan output sehingga 462 PS dan tork 700 Nm, sementara bateri lithium-ion 17.9 kWh pula mampu memberikan pacuan semua-elektrik sehingga jarak 48 km. Versi CKD ini juga mampu memberikan harga yang lebih kompetitif menyaingi Volvo XC90 T8 Twin Engine dan BMW X5 xDrive45e.

Menurut laporan The Edge, Porsche akan menjalinkan kerjasama dengan Inokom untuk membangunkan kilang pemasangan baharu ini yang terletak di Kulim, Kedah. Ia bukanlah suatu perkara yang mustahil memandangkan Inokom merupakan anak syarikat kepada Sime Darby yang juga sekeluarga dengan Sime Darby Auto Performance yang merupakan pengedar rasmi Porsche di negara ini. Laporan tersebut juga menyebut, Malaysia akan dijadikan hab Porsche di ASEAN, termasuk mengeksport ke negara Asia Tenggara yang lain yang turut menjadi sebahagian daripada perancangan jenama ini.