Yamaha Motor Co. Ltd telah mengumumkan bahawa mereka telah membangunkan motor elektrik khas untuk digunakan pada kereta elektrik hyper yang menawarkan ketumpatan tenaga yang mencapai kelas tertinggi dalam industri, dan ia sudah boleh ditempah bermula bulan ini.

Menurut Yamaha, mereka sudah pun menerima permintaan untuk membangunkan prototaip motor elektrik sejak 2020, untuk kegunaan automobil serta aplikasi mobiliti lain yang menghasilkan kuasa 35-200 kW (47-268 hp). Walau bagaimanapun, syarikat berkenaan menyatakan mereka turut membangunkan sekali unit motor elektrik yang mampu menghasilkan 350 kW (476 hp) dengan voltan operasi 800V.

Motor elektrik berkuasa tinggi berkenaan disasarkan untuk kegunaan hypercar elektrik sepenuhnya serta aplikasi output tinggi yang lain. Yamaha turut menyatakan bahawa unit rangkaian kuasa baharu ini menampilkan struktur yang kompak menggabungkan komponen mekanikal dan elektrikal sebagai satu entiti dengan menampilkan inverter dan gear bersepadu.

Bukan itu sahaja, motor elektrik berkenaan juga dihasilkan bagi membolehkan ia diletakkan dalam jumlah lebih dari satu unit pada sebuah kereta. Selain kuasa, Yamaha juga menala motor elektrik ini agar menghasilkan bunyi yang mengujakan ketika dipandu, dan menggelarkannya sebagai ‘Emotional Motor’.

Yamaha merancang untuk membawa motor elektrik ini untuk dipamerkan di Automotive Engineering Exposition 2021 yang akan berlangsung di Yokohama pada 26 hingga 28 Mei ini.

Ini bukan kali pertama Yamaha terlibat dalam pembangunan unit rangkaian kuasa automobil. Syarikat yang terkenal dengan penghasilan motorsikal berkenaan sebenarnya adalah entiti yang membangunkan kepala silinder Twin Cam jenis ‘G’ Toyota, digunakan pada model-model berpretasi tinggi seperti Celica, Supra, Levin dan Trueno serta pelbagai model Lexus termasuk supercar LFA.