Hyundai Motor Group telah mendedahkan gambar awal sedan K9 (juga dikenali sebagai K900 di pasaran luar Korea) yang diperbaharui bagi tahun 2021. Model yang berada di pasaran sekarang diperkenalkan tiga tahun lepas, sementara model yang baru ini menerapkan konsep rekaan terkini jenama itu, termasuklah logo barunya.

Lampu LED rekaan bertingkat yang digunakan sebelum ini telah diganti dengan unit yang lebih nipis dan tajam, dan kelihatan hampir seperti K8. Walaubagaimanapun, gril yang lebar pada K9 masih lagi menggunakan kemasan dalam yang lebih sekata dan gelap sementara rim pula menggunakan unit 19 inci.

Seri beberapa bahagian dinaikkan lagi dengan kemasan krom termasuklah pada bahagian bawah bampar, pemegang pintu, keliling cermin, tepi fender, pintu, bampar belakang serta muncung ekzos. Pada penutup but juga terdapat jalur krom yang menyambungkan antara lampu kiri dan kanan. Tempat nombor plet kini berada di bahagian bawah.

Anda juga boleh menyaksikan terdapat lencanan tertulis ‘4X’ pada bahagian belakang K9 baru ini. Ia memberi petunjuk bahawa model ini mungkin ditawarkan dengan sistem pacuan semua roda tetapi setakat ini masih belum ada sebarang perincian teknikal yang didedahkan.

K9 yang berada dalam pasaran sekarang ditawarkan dengan tiga pilihan enjin petrol, bermula dengan unit V6 T-GDi 3.3 liter berkuasa 370 PS dan 510 Nm, V6 Lambda II 3.8L NA 315 PS/397 Nm tork, serta V8 GDi 5.0L 425 PS dan 520 Nm tork. Ia dipadankan bersama unit transmisi automatik lapan kelajuan dengan pacuan sama ada belakang sahaja atau semua roda.

GALERI: Kia K900 2020 pasaran Amerika Syarikat