Sejak pandemik Covid-19 melanda, peminat sukan permotoran di seluruh dunia terpaksa menerima untuk menonton perlumbaan kegemaran mereka di dalam skrin sahaja, dan tidak boleh pergi ke tapak acara sebenar. Namun sekarang, keadaan sudah bertambah baik.

Untuk MotoGP, kita boleh saksikan, perlumbaan di Catalunya sudah mula menerima penonton, tapi di dalam jumlah yang terhad. Kini, satu lagi negara mengumumkan acara sukan sudah boleh menerima penonton dalam kapasiti penuh, iaitu Austria.

Berikutan itu, Dorna Sports sebagai penganjur MotoGP juga membuat pengumuman bahawa dua pusingan yang akan berlangsung di Austria, iaitu Styrian GP pada 8 Ogos dan Austrian GP pada 15 Ogos akan dibuka kepada penonton seperti biasa, dengan syarat mereka sudah divaksin, diuji negatif atau pulih daripada Covid-19.

Walaubagaimanapun, Dorna memberitahu, bahagian paddock akan dikawal sebagai satu gelembung selamat Covid-19 secara beasingan, yang bermakna kemasukan ke bahagian pit dan bahagian VIP adalah terhad, dan langkah pencegahan seperti memakai pelitup muka akan terus dibuat.