Bermula hujung tahun 2019, pengedaran motosikal jenama Suzuki di Malaysia telah diambil alih oleh syarikat baru, tetapi sejak itu, kita tidak mendapat sebarang berita tentang pelancaran rasmi model baru. Ramai yang tertunggu-tunggu dan keadaan pandemik sekarang juga tidak membantu.

Berita yang paling mengujakan muncul pada tahun lepas, apabila laman Facebook rasmi syarikat itu mengeluarkan teaser yang menampakkan bahagian hadapan motosikal yang kelihatan seperti Satria F150 ataupun Raider 150. Ia bagaimanapun terhenti setakat di situ sahaja dan pelancaran rasminya masih belum berlaku sehingga kini.

Dalam berita baru yang berkaitan dengan syarikat itu, sebuah syarikat pengedar motosikal di Klang, iaitu Wah Motor Superbike nampaknya telah memuat naik satu hantaran yang membuka tempahan untuk beberapa model, namun semuanya adalah yang berkapasiti tinggi seperti V-Strom 650XT, SV-650, GSX-S750, GSXR-1000, GSX-R1000R dan Katana.

Berapa bayaran tempahan yang dikenakan tidak dinyatakan tetapi ia diberitahu akan datang dengan jaminan dua tahun atau 20,000 km dan mereka yang menempah juga akan menerima pakej tempahan awal khas.

Ini ternyata adalah satu khabar yang baik berkenaan kemajuan Suzuki di Malaysia tetapi kami pasti lebih ramai yang tertunggu-tunggu ketibaan model berkapasiti rendah, yang selain Satria F150, juga seperti GSX-R150 yang kami terima berita sebelum ini akan dipasang di dalam negara (CKD).