Selepas diumumkan sah akan dilancarkan pada 22 Julai ini pada Isnin lalu, Proton menyiarkan satu lagi video teaser berkenaan model istimewa X70 Special Edition (SE). Walau bagaimanapun, menerusi kedua-dua video berkenaan, imej sebenar model tersebut masih belum kelihatan.

Dalam video teaser terbaharu ini, Proton menjanjikan 4R untuk X70 SE iaitu refined design, redefined connectivity, reassured safety dan responsive performance. Untuk mengetahui segala perincian model ini termasuk harganya, anda boleh ikuti pelancarannya yang akan dibuat secara maya pada pukul 11 pagi esok. Dan kalau berminat untuk membeli, pendaftaran minat secara atas talian sudahpun dibuka menerusi PAUTAN INI.

Berdasarkan apa yang kami tahu menerusi pertandingan “Proton X70 SE Knowledge Challenge” yang dijalankan oleh Proton untuk jaringan pengedarnya pada awal bulan ini, Proton X70 SE ini hanya dihasilkan terhad kepada 2,000 unit dan diasaskan dari varian Premium 2WD.

Dari segi spesifikasi, ia adalah hampir sama dengan 37 unit Proton X70 Exclusive Edition (EE) yang telah dilancarkan di Brunei Jun lalu. Model SE ini akan menerima pilihan warna Ocean Blue seperti model EE di Brunei, yang tidak terdapat dalam pilihan X70 biasa. Namun untuk SE di Malaysia ini, ia juga akan ditawarkan dengan pilihan warna badan Ruby Red.

Selain dari warna, komponen seperti cermin sisi, spoiler belakang, dan bumbung X70 SE ini akan menerima kemasan hitam bagi memberikan imej dua-tona, lebih kurang sama seperti 62 unit X70 Merdeka Edition yang dilancarkan pada Hari Kemerdekaan 2019.

Perincian-perincian unik lain yang turut diberikan pasa model istimewa ini termasuk emblem SE pada pintu tailgate belakang, dan juga rim 19-inci dengan rekaan sama seperti Geely Boyue Pro.

Proton X70 Exclusive Edition pasaran Brunei

Pada bahagian dalaman pula, ia diberikan karpet lantai dengan lencana SE, upholsteri kulit Nappa hitam (warna perang pada model Premium dan Premium X) bersama serlahan jahitan benang putih dan merah, serta roda stereng yang turut diberikan jahitan benang putih.

Tiada perubahan sistem mekanikal pada X70 SE ini, di mana ia masih menerima enjin 1.8 liter empat silinder turbo menghasilkan 184 PS (181 hp) dan tork maksima 300 Nm. Enjin tersebut digandingkan dengan kotak gear klac berkembar automatik tujuh-kelajuan, memacu hanya roda hadapan.

GALERI: Brosur Proton X70 SE yang bocor

GALERI: Proton X70 Exclusive Edition pasaran Brunei