Google Maps bakal paparkan harga tol seperti Waze tidak lama lagi, bantu pengguna buat pilihan laluan

Google Maps bakal paparkan harga tol seperti Waze tidak lama lagi, bantu pengguna buat pilihan laluan

Tak semua orang suka pakai Waze dan lebih gemar menggunakan Google Maps kan? Berita baik untuk pengguna Google Maps, aplikasi navigasi berkenaan bakal memaparkan harga tol yang perlu anda lalui tidak lama lagi, sama seperti fungsi pada Waze yang telah pun diperkenalkan pada 2019.

Menurut laporan Android Police, Google sudahpun menghantar mesej kepada ahli-ahli program prebiu Google Maps, memberitahu bahawa mereka sedang menghasilkan satu ciri baharu yang bakal memaparkan anggaran kos tol dan lain-lain perkara yang perlu dikeluarkan sepanjang laluan yang ditunjukkan secara automatik. Ahli-ahli program berkenaan diminta untuk menjalankan tinjauan bagi membantu pasukan pembangunan Google Maps.

Mesej dari Google tersebut juga menyatakan bahawa harga anggaran tol akan dipaparkan untuk setiap pilihan laluan pemanduan sebelum pengguna memilihnya – ini bagi membantu pengguna membuat keputusan laluan mana untuk dipilih. Walau bagaimanapun, masih belum dapat dipastikan bila ujian ini akan bermula dan adakah ia turut akan diterapkan untuk penggunaan di negara lain seluruh dunia.

Buat masa sekarang, Google Maps hanya memberikan amaran sama ada laluan yang anda pilih ada tol atau tidak, tanpa memperincikan berapa kos tol yang perlu dikeluarkan. Jika kos berkenaan dipaparkan, sudah tentu anda boleh membandingkan pelbagai lagi faktor selain masa, termasuk kos tol yang diperlu dikeluarkan serta membuat perancangan untuk mengisi kredit dalam kad Touch&Go.

Bagi Waze, fungsi harga tol berkenaan dapat dipaparkan menerusi input dari komuniti, dan ia ditawarkan pada 15 negara termasuk Malaysia. Namun tahukah anda Waze sebenarnya telah dimiliki oleh Google sejak lapan tahun lalu?

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required