Tak semua orang suka pakai Waze dan lebih gemar menggunakan Google Maps kan? Berita baik untuk pengguna Google Maps, aplikasi navigasi berkenaan bakal memaparkan harga tol yang perlu anda lalui tidak lama lagi, sama seperti fungsi pada Waze yang telah pun diperkenalkan pada 2019.

Menurut laporan Android Police, Google sudahpun menghantar mesej kepada ahli-ahli program prebiu Google Maps, memberitahu bahawa mereka sedang menghasilkan satu ciri baharu yang bakal memaparkan anggaran kos tol dan lain-lain perkara yang perlu dikeluarkan sepanjang laluan yang ditunjukkan secara automatik. Ahli-ahli program berkenaan diminta untuk menjalankan tinjauan bagi membantu pasukan pembangunan Google Maps.

Mesej dari Google tersebut juga menyatakan bahawa harga anggaran tol akan dipaparkan untuk setiap pilihan laluan pemanduan sebelum pengguna memilihnya – ini bagi membantu pengguna membuat keputusan laluan mana untuk dipilih. Walau bagaimanapun, masih belum dapat dipastikan bila ujian ini akan bermula dan adakah ia turut akan diterapkan untuk penggunaan di negara lain seluruh dunia.

Buat masa sekarang, Google Maps hanya memberikan amaran sama ada laluan yang anda pilih ada tol atau tidak, tanpa memperincikan berapa kos tol yang perlu dikeluarkan. Jika kos berkenaan dipaparkan, sudah tentu anda boleh membandingkan pelbagai lagi faktor selain masa, termasuk kos tol yang diperlu dikeluarkan serta membuat perancangan untuk mengisi kredit dalam kad Touch&Go.

Bagi Waze, fungsi harga tol berkenaan dapat dipaparkan menerusi input dari komuniti, dan ia ditawarkan pada 15 negara termasuk Malaysia. Namun tahukah anda Waze sebenarnya telah dimiliki oleh Google sejak lapan tahun lalu?