Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) telah memaklumkan pembaharuan Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu Malaysia yang luput atau tamat tempoh dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021 ini. Ini susulan dengan maklum balas dan kesukaran orang ramai baru-baru ini dalam menggunakan perkhidmatan agensi-agensi di bawahnya seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) ketika negara dilanda pandemik COVID-19.

Menurut MOT, mana-mana pemilik LKM dan lesen memandu yang telah tamat tempoh sah tidak akan dikenakan tindakan penguatkuasaan dan pematuhan oleh pihak JPJ serta Polis Diraja Malaysia (PDRM) sehingga 31 Disember 2021. Walau bagaimana pun, bagi LKM telah tamat tempoh, pemilik perlu memastikan kenderaan masing-masing dilindungi insurans yang sah. Malah Sijil Perlindungan Insurans (e-cover note) yang sah perlu dipaparkan dan ditunjukkan bagi tujuan pemeriksaan.

Selain itu, MOT mengambil inisiatif terhadap keperluan orang ramai menerusi pengoperasian semua kaunter JPJ di seluruh negara dan juga kaunter rakan strategik JPJ (Puspakom) dengan kapasiti 100% secara walk-in mulai 6 September 2021. Antara lain ia bertujuan memastikan orang ramai dapat melaksanakan urusan pembaharuan LKM dan lesen memandu dengan lancar dalam tempoh pelanjutan yang dibenarkan.

“Pelanggan yang ingin berurusan di kaunter JPJ mestilah mendapat vaksinasi lengkap sebagai langkah berjaga-jaga yang diperlukan bagi menjaga kesihatan dan keselamatan orang ramai termasuk kakitangan yang bertugas. Pada masa yang sama, pelanggan juga perlu menunjukkan status Risiko Rendah COVID-19 menerusi aplikasi MySejahtera. Mulai 6 September 2021 juga, JPJ akan menghentikan sistem janji temu dalam talian untuk memberi sokongan kepada pelanggan yang menerima vaksinasi lengkap untuk berurusan di kaunter JPJ,” ujar kenyataan yang dikeluarkan MOT.

Dalam masa sama, orang ramai digalakkan menggunakan perkhidmatan dalam talian menerusi portal mySIKAP JPJ (https://public.jpj.gov.my), atau melalui portal dalam talian rakan-rakan strategik JPJ yang lain seperti Pos Malaysia Berhad, MyEG dan PUSPAKOM, untuk membuat apa-apa transaksi JPJ yang berkaitan. Ini bertujuan mengelakkan kesesakan di kaunter JPJ serta memberi kemudahan dan kesenangan kepada orang ramai dalam membuat transaksi pembaharuan LKM dan LMM.

“MOT ingin mengingatkan orang ramai supaya sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan ketika berurusan di mana-mana kaunter JPJ termasuk memakai pelitup separuh muka, menggunakan cecair pembasmi kuman atau ‘hand sanitizer’, mengamalkan penjarakan fizikal dan mendaftar masuk atau ‘check-in’ menggunakan aplikasi MySejahtera,” sambungnya lagi.

Sebelum ini, JPJ mengingatkan orang ramai agar memperbaharui lesen memandu dan LKM yang tamat tempoh sebelum 30 September ini kerana tiada tempoh lanjutan akan diberikan. Malahan JPJ dan PDRM juga akan memulakan pemeriksaan dan penguatkuasaan mulai 1 Oktober ini. Walau bagaimana pun, dengan pengumuman terbaharu dari MOT ini pasti memberikan kelegaan buat orang ramai yang masih belum berkesempatan untuk memperbaharui lesen memandu atau LKM masing-masing.