Syarikat rekaan kraf dari Jepun, 4Design telah memperkenalkan acuan coklat baharu yang digelar “Hanagata”, membolehkan anda menghasilkan coklat dengan bentuk seperti rim aloi ikonik BBS. Produk baharu berkenaan dihasilkan oleh 4Design bersama BBS Jepun sendiri.

Menurut syarikat tersebut, Hanagata ini dihasilkan bagi menarik perhatian pengguna berkenaan proses acuan, iaitu salah satu elemen yang sangat penting dalam proses pembuatan industri, yang biasanya tidak langsung difikirkan pengguna.

Dengan menghayati proses membuat “rim BBS” coklat berkenaan menggunakan acuan tersebut termasuk proses “pembajaan” (menghasilkan adunan coklat), kemudian menuangnya ke dalam acuan, membolehkan pengguna belajar sambil berseronok menghasilkan sesuatu yang bukan sahaja sedap untuk dimakan, malah cantik untuk dipandang.

Acuan ini dihasilkan dari aluminium yang dimesin, dengan ukuran 75×100 mm kemudian akan menghasilkan “rim coklat” seberat sekitar 40 gram. Set berkenaan turut datang dengan acuan yang akan membentuk “kusyen sofa” coklat menampilkan logo BBS dan elemen jejari rim BBS ditengahnya dengan berat 51 gram.

Menurut 4Design, mereka merancang untuk mengadakan sesi dalam jumlah terhad bagi mereka yang berminat untuk merasai pengalaman membuat coklat berkenaan di Muzium Kesenian Kilang di Bandar Takaoka, wilayah Toyama. Mereka juga sedang meneroka kemungkinan untuk mengadakan sesi yang sama untuk kelab pemilik rim BBS di Jepun.