Geely secara rasmi telah memulakan produksi besar-besaran satelit bumi orbit rendah, di mana pengeluarannya dikendalikan oleh ahli kumpulan di tempat kelahiran asal syarikat tersebut iaitu di Taizhou, wilayah Zhejiang. Satelit berkenaan disasarkan untuk diproduksi sebanyak 500 unit setahun.

Ia dibangunkan oleh syarikat subsidiari Geely iaitu Geespace, yang kemudiannya akan membentuk jaringan bagi memberikan data navigasi GPS secara sangat tepat, digunakan untuk panduan bagi kenderaan berautonomi yang bergerak sendiri tanpa pemandu. Pelbagai jenis satelit akan dibina bagi merealisasikan fungsi-fungsi lain seperti komunikasi kenderaan-kepada-kenderaan (V2V) dan kenderaan-kepada-semua (V2X).

Ini menandakan permulaan untuk pembuat kenderaan swasta terbesar di China untuk masuk ke lapangan yang selama ini dikuasai oleh jabatan kententeraan negara berkenaan. Sebelum ini, pembuatan satelit merupakan perusahaan yang didominasi oleh entiti yang berkait dengan Tentera Pembebasan Rakyat.

Dengan syarikat swasta AS kini semakin aktif dalam perniagaan ruang angkasa, Geely merasakan bahawa mereka juga harus meneroka perniagaan satelit bagi memperluaskan penampilannya pada peringkat global. Menurut laporan Nikkei Asia, pengasas dan pengerusi Geely, Eric Li Shufu berkhidmat dalam Kongres Rakyat Nasional dan mempunyai hubungan rapat dengan presiden Xi Jinping. Xi pernah bertugas sebagai setiausaha parti di wilayah Zhejiang, iaitu tempat asal Geely.