Toyota failkan paten transmisi manual untuk EV

Toyota failkan paten transmisi manual untuk EV

Toyota telah memfailkan beberapa paten dengan United States Patent and Trademark Office (USPTO) bagi sistem yang mensimulasi operasi transmisi manual beberapa kelajuan dalam kenderaan elektrik. Ketika ini, banyak EV menggunakan kotak gear satu-kelajuan, walaupun beberapa pengeluar menggunakan transmisi dua-kelajuan dalam model seperti Porsche Taycan.

Menurut paten Toyota, transmisi manual yang dicadangkan bagi EV itu disasarkan untuk pemandu yang sudah terbiasa menukar gear sendiri atau inginkan keseronokan kendalian gear manual. Sistem berkenaan disifatkan sebagai mampu untuk menukar kaawalan mod antara pemanduan biasa dan simulasi manual corak-H.

Kawalan yang dimaksdukan itu termasuk “pedal klac” dan “penukar gear” acah, yang mencadangkan sistem berkenaan hanya akan menyediakan rasa transmisi manual tetapi tidak menyediakan tujuan khusus bagi operasi kenderaan, tidak seperti pada kereta dengan enjin pembakaran dalaman biasa. Pedal yang dimaksudkan juga datang dengan “penjana daya reaksi penukaran” untuk memberikan sensasi yang biasanya diperoleh ketika seretan klac di flywheel ketika ia dilepaskan sebahagiannya.

Bergantung kepada kedudukan penukar yang bertindak balas terhadap gear maya, karekteristik tork yang bersangkutan dengan kelajuan pusingan motor elektrik adalah sedikit berbeza. Pengawalnya akan mengira kelajuan maya enjin pada enjin maya yang berasaskan gear maya yang dipilih, yang kemudiannya dipaparkan di tachometer.

Disember lalu, Toyota dan Lexus mempersembahkan prototaip yang mempertontonkan EV berpotensi yang mungkin menjadi barisan kenderaannya menjelang 2030. Beberapa kereta sport turut terlibat, dan teknologi yang dinyatakan ini mungkin akan digunakan untuk model2 tersebut. Apapun, masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada benar Toyota akan membangunkan sistem yang dipatenkan ini.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required