Mazda CX-3 pasaran Malaysia dinaik taraf – terima skrin sesentuh lapan inci, pengecas Qi, harga RM132k

Selain pengenalan varian Ignite Edition untuk Mazda 3 dan CX-30, Bermaz Motor juga telah melancarkan CX-3 versi dinaik taraf untuk pasaran Malaysia. Beberapa perubahan diberi kepada crossover segmen B yang diimport sepenuhnya (CBU) ini, dan harganya juga meningkat sedikit.

Sama seperti sebelum ini, hanya satu varian ditawarkan bagi model ini, iaitu 2.0L High, dan sekarang ia dijual pada harga RM131,929 tidak termasuk insurans. Harga ini adalah termasuk pengecualian cukai bagi kenderaan CBU sebanyak 50%, dan lebih tinggi RM1,200 berbanding harga yang dikeluarkan pada tahun 2021.

Antara ciri baru bagi model tahun 2022 ini adalah pengecas Qi tanpa wayar serta skrin sesentuh lapan inci – satu inci lebih besar berbanding sebelum ini. Skrin ini terus disambungkan kepada sistem infotainmen Mazda Connect, yang kini boleh digunakan secara tanpa wayar untuk Android Auto dan Apple CarPlay.

Mazda CX-3 pasaran Malaysia dinaik taraf – terima skrin sesentuh lapan inci, pengecas Qi, harga RM132k

Selain daripada bahagian yang dinyatakan di atas, semuanya masih sama pada CX-3 ini, dengan ciri standard seperti rim 18 inci dengan tayar 215/50, lampu LED (lampu utama automatik, DRL, lampu kabus dan lampu belakang), pengelap cermin automatik, sistem masuk tanpa kunci, bumbung suria, lapan pengesan jarak serta kamera undur.

Di dalam, ia menerima balutan kulit sintetik, tempat duduk pemandu larasan kuasa dengan fungsi memori, panel instrumen TFT LCD 4.6 inci, head-up display, pengawal suhu automatik satu zon, enam pembesar suara serta pedal penukar gear di stereng.

Pakej i-Activsense terus diberi sekali pada model ini, dan ia termasuk High Beam Control (HBC), Lane Departure Warning System (LDWS), Driver Attention Alert (DAA) dan Smart City Brake Support (SCBS), Blind Spot Monitoring (BSM) dan Rear Cross Traffic Alert (RCTA).


Klik untuk besarkan

Sistem keselamatan pasif pula termasuk enam beg udara, ABS, Dynamic Stability Control, EBD, Brake Assist, Traction Control, Emergency Stop Signal, Hill Launch Assist, brek parkir elektronik dengan Auto Hold, amaran tali pinggang serta cagak Isofix.

Penggerak juga masih menggunakan enjin empat silinder NA 2.0 liter SkyActiv-G yang mampu menghasilkan 154 hp pada 6,000 rpm dan 206 Nm tork pada 2,800 rpm, untuk dihantar kepada roda hadapan melalui transmisi automatik SkyActiv-Drive enam kelajuan. Kenderaan ini juga dilengkapi dengan i-Stop dan G-Vectoring Control (GVC).

Setiap pembelian CX-3 2022 datang dengan jaminan lima tahun, 100,000 km berserta pakej penyelenggaran percuma. Ia ditawarkan dalam warna Soul Red Crystal, Snowflake White Pearl, Deep Crystal Blue, Machine Grey, Polymetal Grey dan Platinum Quartz.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.