Indonesia International Motor Show (IIMS) 2022 sudah bermula hari ini, dan salah satu kenderaan yang dipamerkan adalah Toyota Kijang Innova EV Concept ini. Menggunakan asas daripada Innova generasi kedua yang sekarang dijual di Malaysia, Indonesia dan Thailand, model ini mungkin adalah salah satu daripada 10 kereta elektrik yang akan dilancarkan oleh Toyota di Indonesia.

Melihat kepada rekaan, model konsep ini menggunakan cat warna putih berserta hiasan grafik berwarna biru, berserta kemasan biru pada lampu hadapan, lampu belakang serta lencana Toyota di gril. Sama seperti kebanyakan EV hari ini, bahagian gril itu sebahagian besarnya adalah tertutup dan rekaan bampar diubah sedikit manakala rim juga menggunakan rekaan khas.

MPV ini sebenarnya masih belum didedahkan secara rasmi, tetapi gambarnya sudah beredar dan kami peroleh daripada Instagram Autonetmagz, Indra Fathan dan Hillarius Satrio. Anda juga boleh melihat bahagian dalam Innova EV Concept ini mempunyai panel instrumen baru yang nampak lebih moden dan mempunyai meter Eco. Satu yang pelik, ia masih mempunyai meter rpm.

Informasi tambahan dipaparkan pada skrin infotainmen, termasuk status penggerak elektriknya (tahap bateri, baki jarak gerak dan kuasa yang disampaikan), kelajuan serta “gear” atau mod yang sedang digunakan.

Memandangkan ini masih adalah model konsep, ia mungkin tidak menggambarkan sepenuhnya model yang akan ditawarkan kepada pasaran sekiranya Toyota mahu menjadikan Innova menggunakan penggerak elektrik sepenuhnya. Kami masih belum ada spesifikasi penuh model konsep ini sekarang, tetapi apabila ada nanti, kami akan tambah.