Geely Filipina baru sahaja mendedahkan model varian edisi terhad untuk kembar Proton X50 di pasaran berkenaan iaitu Coolray, digelar sebagai Geely Coolray GT Limited Edition. Model berkenaan bukan sahaja tampil dengan rupa lebih agresif dengan pelbagai peralatan aftermarket diberikan, malah turut menghasilkan jumlah kuasa yang lebih besar!

Menurut laporan CarGuide.ph, model ini sebenarnya belum lagi dilancarkan secara rasmi, sebaliknya hanya diprebiu terlebih dahulu. Ia turut akan dipamerkan di Geely pavilion di Manila International Auto Show 2022 bermula 7 hingga 10 April nanti.

Model ini diasaskan dari varian Coolray Premium, dan unit yang dipamerkan ini diberikan warna badan istimewa yang digelar sebagai Cloud Blue. Apa yang boleh dilihat pada bahagian luaran, Coolray GT Limited Edition ini menampilkan spoiler bawah bampar hadapan dan diffuser bampar belakang yang diperbuat dari bahan gentian karbon.

Ia juga dilihat datang dengan pemijak sisi, bumbung hitam serta diberikan set rim aloi aftermarket dari XXR bersaiz 19-inci yang dibalut dengan tayar bersaiz 245/45R19. Sistem brek pada model edisi terhad ini juga dilihat menampilkan cakera lebih besar bersama angkup dalam kemasan merah di hadapan.

CarGuide.ph turut menyatakan bahawa Coolray GT Limited Edition ini menerima tingkat taraf bahagian enjin dengan menampilkan penuras udara prestasi dari K&N dan sistem ekzos dari Drift Xaust bersama tip kemasan gentian karbon.

Tingkat taraf cip komputer enjin turut ditawarkan sebagai opsyen, membolehkan enjin 1.5 liter tiga-silinder turbo dengan sistem suntikan terus yang pada asalnya menghasilkan kuasa 175 hp/255 Nm berkenaan kini diekstrak untuk menjana 200 hp!

Geely Coolray GT Limited Edition ini hanya akan dijual di pasaran Filipina menerusi pengedar Geely Fairview sahaja, dijual pada harga 200,000 peso (RM16k) lebih mahal berbanding Coolray Premium. Ketika dilancarkan di negara tersebut pada September 2019, Geely Coolray dijual pada harga bermula 978,000 peso (RM80k) hingga 1,198,000 peso (RM98k).