Toyota Corolla Altis Hybrid GR Sport 2022 (pasaran Thailand)

Selepas pengenalan di Thailand pada Januari lalu, Toyota Corolla Altis GR Sport kini memasuki pasaran Filipina pula. Menurut Autoindustriya, varian baharu ini ditawarkan pada harga PHP1.302 (RM108,175), menjadikannya PHP87,000 (RM7,129) lebih mahal berbanding 1.6 V CVT yang dijual di sana. Malah ia turut diberikan pilihan warna kemasan White Pearl dengan kos tambahan sebanyak PHP15,000 (RM1,229).

Untuk ciri premium, Corolla Altis GR Sport didatangkan dengan bampar hadapan baharu yang menampilkan gril bawah lebih lebar dengan corong pengambilan udara menegak tiruan dan jaluran hitam berkilat pada gril atas. Ia turut diberikan skirt sisi dan lip bampar belakang dengan sirip ala-diffuser, serta roda aloi 17-inci pula diberikan rekaan istimewa dua-tona.

Untuk bahagian dalamnya pula, jahitan kontras merah diberikan pada tempat duduk balutan kulit, roda stereng dan perehat tangan di bahagian tengah. Malahan beberapa bahagian termasuk pemegang pintu juga diberikan kemasan merah. Untuk menambahkan ciri yang penuh bergaya, ia turut disertakan dengan butang penghidup enjin GR, pedal penukar gear dan juga alas lantai dengan jenama-GR.

Toyota Corolla Altis Hybrid GR Sport 2022 (pasaran Thailand)

Sebagai varian baharu yang diasaskan dari model sedia ada, ia turut menampilkan beberapa ciri yang sama seperti 1.6 V CVT, termasuk tempat duduk pemandu dengan larasan kuasa, paparan pelbagai-info tujuh-inci, pendingin hawa automatik dengan corong di belakang, lampu utama LED, bilah pengelap cermin hadapan dengan fungsi pengesan hujan, kemasukan tanpa kunci. unit utama skrin sesentuh lapan-inci (dengan Android Auto dan Apple CarPlay) dan sistem bunyi lapan-pembesar suara.

Penjana kuasanya juga sama iaitu unit 1ZR-FE 1.6 liter naturally-aspirated empat-silinder Dual VVT-i yang mampu memberikan 121 PS pada 6,000 rpm dan tork 153 Nm pada 5,200 rpm. Pacuannya disalurkan ke roda hadapan menerusi CVT yang turut diberikan mod manual. Di Thailand, Corolla Altis GR Sport juga diberikan pilihan unit ZZR-FBE 1.8 liter NA atau 2ZR-FXE 1.8 liter hybrid.

Untuk elemen keselamatan, Corolla Altis GR Sport menerima ciri tambahan berbanding 1.6 V CVT dan merupakan varian bukan hibrid yang pertama yang didatangkan dengan sistem Toyota Safety Sense (TSS). Ia merangkumi Sistem Pra-Pelanggaran, Lampu Tinggi Automatik, Bantuan Mengesan Lorong, Kepekaan Ketibaan Lorong, Kawalan Kelajuan Radar Dinamik dan pemantauan titik buta. Ciri standard lain termasuk tujuh beg udara, ABS, VSC, bantuan mula mendaki dan kamera undur.