Van elektrik penuh warga Singapura dilihat mencuri elektrik di fasiliti Shell Recharge 180 kW DC di Tangkak

Selepas kecoh berkenaan warga Singapura dilihat ‘mencuri subsidi’ negara kita dengan mengepam petrol RON95 sebaik sahaja pintu sempadan di buka bermula April lalu, kini satu lagi kesalahan ‘mencuri’ dibuat oleh warga negara republik berkenaan – kali ini sebuah kenderaan elektrik dengan nombor plat negara tersebut dilihat mencuri tenaga elektrik pula.

Kejadian ini dirakam berlaku di stesen pengecas pantas DC Shell Recharge di Tangkak. Kenderaan yang dimaksudkan tersebut adalah sebuah van elektrik buatan China BYD T3 dengan nombor pendaftaran Singapura, dilihat sedang dicas menggunakan kemudahan berkenaan.

Fasiliti Shell Recharge ini merupakan servis berbayar – anda perlu membayarnya terlebih dahulu menggunakan aplikasi ParkEasy, kemudian penghadang yang berada di bahagian tengah tempat parkir untuk mengecas tersebut akan diturunkan. Van elektrik milik warga Singapura ini dilihat tidak diparkir dengan betul di tempat yang disediakan ketika dicas dengan pengecas berkenaan dengan penghadang di tengah masih berdiri – menandakan ia menggunakan perkhidmatan itu secara curi-curi.

Bayaran yang dikenakan untuk perkhidmatan ini adalah RM4 untuk yuran pengesahan serta RM20 untuk setiap lima minit pengecasan bagi 25 minit pertama. Selepas tempoh itu, bayaran yang dikenakan adalah RM20 untuk setiap blok selama lima minit.

Jadi secara ringkas, anda akan dikenakan bayaran sebanyak RM240 sekiranya mengecas selama satu jam tanpa henti (RM244 termasuk yuran pengesahan). Bayaran ini diambil berdasarkan berapa lama anda meletakkan kenderaan anda di tempat parkir yang disediakan tersebut, tidak kira berapa banyak kWj yang dapat anda cas dari pengecas berkenaan.

Tak kira warga negara mana, sekiranya anda pemilik EV, tolong jangan lakukan perkara ini. Nak dapatkan fasiliti seperti ini di Malaysia bukan senang. Ianya kini direalisasikan oleh pihak-pihak swasta yang sedang melabur dengan jumlah yang banyak bagi menyediakan infrastruktu pengecas EV yang sangat-sangat kita perlukan bagi memastikan adaptasi rakyat Malaysia untuk menggunakan kenderaan elektrik berjalan lancar.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.