Mudahkan penggunaan kenderaan mikromobiliti, bukan haramkannya – Datuk Seri Najib Tun Razak

Mudahkan penggunaan kenderaan mikromobiliti, bukan haramkannya – Datuk Seri Najib Tun Razak

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah meluahkan pendapat beliau mengenai larangan penggunaan kenderaan mikromobiliti dalam tiga kategori iaitu Moped, Personal Mobility Devices (PMD – contohnya kerusi roda bermotor, skuter mobiliti) dan Personal Mobility Aids (PMA – contohnya e-skuter, hoverboard, papan luncur dan kick scooter).

Menerusi entri yang dimuat naik di Facebook rasminya, Najib berkata hubungan ‘first mile’ dan ‘last mile’ yang optimum, berkesan dan cekap untuk pengguna adalah sangat penting bagi kejayaan pengangkutan awam seperti bas, LRT, monorail KTM komuter dan MRT.

“Selaras dengan pendirian ini, kerajaan BN masa saya PM banyak memberi tumpuan kepada bas, jejantas dan walkway dalam bandar yang berhawa dingin atau berkipas. Sebab itu, pandangan saya ialah kerajaan hari ini patut memudahkan dan menggalakkan penggunaan kenderaan mikromobiliti – bukan menghalangnya,” katanya.

Tambah beliau lagi, di Malaysia, ada lima cara yang dibenarkan untuk bergerak dalam bandar – berjalan kaki, berbasikal, bermotosikal, kereta dan bas.

Mudahkan penggunaan kenderaan mikromobiliti, bukan haramkannya – Datuk Seri Najib Tun Razak

“Bagi memudahkan penggunaan mikromobiliti, kerajaan boleh meletakkan syarat bahawa setiap model mikromobiliti yang ingin dijual di Malaysia perlu diluluskan ciri keselamatannya dan dikategorikan mengikut lima cara pengangkutan yang saya sebut tadi.

“Jenis mikromobiliti kecil yang perlahan dan tidak berbeza banyak dengan berjalan kaki dibenarkan untuk digunakan di laluan pejalan kaki. Mikromobiliti yang lebih dekat dengan basikal pula dibenarkan untuk digunakan di laluan basikal sedia ada dan seterusnya,” ujarnya lagi.

Jelas beliau, kerajaan perlu menetapkan penalti atau hukuman yang lebih berat sekiranya bimbang sekiranya pengguna mikromobilti tidak bertanggungjawab dan akan mengganggu pengguna jalanraya atau lalu lintas pejalan kaki

“Sekiranya berhasrat untuk menjayakan pengangkutan awam yang menerima pelaburan begitu besar bagi mengurangkan kesesakan trafik dalam bandar maka kerajaan tidak patut pukul sama rata dengan menghalang penggunaan mikromobiliti,”katanya.

Hubungan 'first mile' dan 'last mile' yang optimum, berkesan dan cekap untuk pengguna adalah sangat penting bagi…

Posted by Najib Razak on Sunday, 15 May 2022

Pada akhir April lalu, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong mengumumkan kenderaan mikromobiliti dilarang digunakan di jalan raya. Katanya, larangan terhadap tiga kategori kenderaan mikromobiliti itu dilaksanakan mengikut Kaedah-Kaedah Lalu Lintas (Larangan Penggunaan Kenderaan Mobiliti Tertentu) 2021 yang berkuat kuasa 17 Dis 2021.

Walau bagaimana pun, buat masa ini, kementerian terbabit sedang bekerjasama dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dalam merangka garis panduan penggunaan kenderaan mikromobiliti.

“Bidang kuasa bagi kenderaan mikromobiliti adalah di bawah Kementerian Pengangkutan (MoT) dan oleh sebab itu, kami mempunyai kawalan (ke atas penggunaan kenderaan tersebut) di atas jalan raya. Untuk kawasan selain jalan raya, ia adalah terpulang kepada KPKT untuk mewujudkan garis panduan dalam menentukan di mana kenderaan itu boleh digunakan,” kata Mike Chong Yew Chuan selaku Pegawai Tugas-Tugas Khas Kepada Menteri Pengangkutan.

Beliau turut menjelaskan bahawa larangan penggunaan kenderaan mikromobiliti hanyalah di atas jalan raya dan bukanlah larangan secara menyeluruh. Malahan katanya, MoT tidak pernah melaksanakan larangan penuh penggunaan kenderaan seperti itu. Di mana orang awam masih boleh menggunakan kenderaan tersebut, tetapi hanya di tempat-tempat yang dikhaskan yang akan ditentukan oleh KPKT dan pihak berkuasa tempatan (PBT).

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required