Dalam masa beberapa hari sahaja lagi, Kawasaki akan memperkenalkan sebuah model baru di Indonesia dan video teaser untuknya telah disiar. Tiada sebarang gambar yang menunjukkan bentuk motosikal dalam teaser tersebut, dan ia cuma memaparkan beberapa kenyataan secara bertulis.

Pertamanya adalah tarikh, iaitu 1 Oktober 2022, dan di bawahnya tertulis “first public showing“, yang apabila diterjemah bermaksud pendedahan pertama kepada orang ramai – boleh jadi ia juga adalah yang pertama secara global.

Bayangan paling penting adalah “ZX”, yang memberi petunjuk model baru ini adalah dari barisan sportbike bersiri ZX. Sama ada ia ZX-25R, ZX-6R atau ZX-10R, itu masih belum pasti, tetapi ramai media tempatan di sana menjangkakan ia adalah ZX-4R.

Penawaran ZX-25R oleh Kawasaki di Asia memang menarik – sebuah motosikal sports 250 cc dengan enjin empat silinder, tetapi ia bukan untuk semua pasaran. Bagi Amerika Syarikat dan Eropah, model 400 cc mungkin dirasakan lebih sesuai.

Dari situ mulalah muncul khabar angin Kawasaki sedang membangunkan motosikal asas sama dengan ZX-25R, tetapi berenjin 400 cc. Bermula dari Young Machine, kemudian kewujudannya seakan sah apabila ada yang menemui pendaftaran paten model tersebut di Amerika Syarikat.

Untuk mengetahui apa sebenarnya produk yang akan dikeluarkan oleh Kawasaki Indonesia ini, bersama kita tunggu majlis pengenalannya berlangsung. Walaupun diadakan di Indonesia, kita juga boleh menyaksikannya melalui siaran langsung dalam talian.