Selepas diperkenalkan untuk pasaran Eropah September lalu, Toyota Yaris Cross GR Sport kini memasuki pula pasaran Australia dengan harga bermula AUD$35,840 (RM106,353). Menurut Toyota, model pasaran Australia ini menggunakan spesifikasi varian GXL 2WD sebagai asas dan ditambah dengan elemen penggayaan daripada GR.

Menggerakkan crossover ini adalah gabungan enjin petrol tiga silinder hibrid 1.5 liter berkuasa 91 PS/120 Nm bersama motor elektrik pada gandar hadapan, untuk menghasilkan kuasa keseluruhan sebanyak 116 PS.

Meskipun bahagian enjin tidak ada beza dengan model standard, versi GR Sport ini mendapat talaan suspensi khas untuk memberikan pengendalian lebih baik serta rasa yang lebih tepat. Menurut Toyota, antara yang diubah adalah kadar spring, ketegaran control arm serta bound stopper.

Bahagian casis turut diperkuat dengan pendakap di bawah lantai serta di bahagian crossmember belakang. Kemudiannya, kedudukan Yaris Cross GR Sport ini direndahkan 10 mm berbanding Yaris Cross biasa.

Membezakan bahagian luar Yaris Cross GR Sport ini adalah ia dilengkapi dengan rim 18 inci lima cabang, angkup brek warna merah dengan logo GR di hadapan, penutup cermin sisi warna hitam serta lencana GR di beberapa tempat.

Di bahagian dalam model ini mendapat roda stereng balutan kulit, unit multimedia tujuh inci dengan sambungan Apple CarPlay dan Android Auto, navigasi satelit, kamera panoramik, Toyota Connected Services serta pakej keselamatan Toyota Safety Sense.

GALERI: Toyota Yaris Cross GR Sport pasaran Eropah