Thailand jadi antara pendahulu pasaran EV ASEAN, diikuti rapat oleh Indonesia – kajian BloombergNEF

Thailand jadi antara pendahulu pasaran EV ASEAN, diikuti rapat oleh Indonesia – kajian BloombergNEF

Laporan yang dikeluarkan oleh Bangkok Post menyatakan bahawa agensi kaji selidik BloombergNEF mendapati Thailand dan Indonesia kini menjadi antara pasaran utama bagi kenderaan elektrik (EV), di dalam negara ASEAN. Ini adalah hasil daripada sokongan negara tersebut terhadap industri EV dengan pelbagai insentif seperti pemotongan cukai dan subsidi, demi meningkatkan penggunaan serta pengeluaran EV, selain populasi yang tinggi.

Pada masa ini, Thailand mendahulu dengan jualan 51,000 EV pada tahun 2022, berbanding Indonesia yang mencatat 10,000 unit. Jualan EV di Thailand dijangka mencecah sehingga 2.9 juta menjelang tahun 2040. Sementara itu di Malaysia, jualan EV tahun lepas hanyalah 2,631 unit, tetapi masih adalah peningkatan yang ketara berbanding tahun sebelumnya (naik 860%).

“Thailand akan menjadi pemain utama bagi pasaran EV tetapi selepas tahun 2040, Indonesia akan mengambil tempat di hadapan, bagi segmen kenderaan penumpang disebabkan saiz pasaran mereka,” kata ketua penganalisis kanan pengangkutan Asia Pasifik BloombergNEF, Allen Tom Abraham.

Agensi itu turut menyatakan bahawa pecahan EV dalam jumlah jualan keseluruhan kenderaan penumpang baru dijangka meningkat dari 14% pada tahun 2022 kepada 30% pada tahun 2026. Bagi pasaran utama seperti China, EV menyumbang 52% daripada jumlah jualan keseluruhan kenderaan penumpang, manakala di Eropah 42%. BloombergNEF juga percaya jualan global EV, terutamanya bagi segmen kenderaan penumpang akan meningkat sehingga 27 juta pada tahun 2026, berbanding 19.5 juta pada tahun 2022.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required