Perodua Bezza 2024 dibayangkan — Axia sedan baru!

Perodua Bezza 2024 dibayangkan — Axia sedan baru!

Dalam hasil imej render digital terbarunya, Theophilus Chin memberi tumpuannya untuk membayangkan Perodua Bezza generasi baru, yang sebelum ini juga pernah dilakukannya dengan menggunakan asas dari Honda Amaze facelift, Mac lalu juga ada satu lagi versi dihasilkannya. Dan ini, satu lagi imej dibayangkan dengan menggunakan bahagian belakang dari Bezza generasi pertama.

Ini menggunakan asas dari Perodua Bezza 2020 facelift, dari varian AV seperti yang dapat dilihat dari perincian dan rekaan bampar belakangnya. Ini sedikit sebanyak memberi petunjuk kemungkinan bagaimana penampilan Bezza bagi generasi kedua sekiranya ia hadir menggunakan bahagian belakang sedan segmen A itu ketika ini, dan digabungkan dengan keseimbangan bentuk dari Axia semasa.

Perodua Bezza 2024 dibayangkan — Axia sedan baru!

Bezza generasi baru ini belum akan diperkenalkan lagi dalam masa terdekat, bahkan bukan tahun hadapan. Perancangan dan rekaan semula Bezza kemungkinan besar akan dimulakan kini dengan model baru sepenuhnya boleh dijangka akan siap dalam dua atau tiga tahun lagi, seperti yang dikongsikan oleh Presiden dan CEO Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad.

Dengan model Axia yang sudah beralih kepada platform Daihatsu New Global Architecture (DNGA), Bezza generasi seterusnya juga dijangka akan mengikut langkah yang sama. Maka, banyak persamaan antara kedua-dua model segmen A Perodua itu akan menjadi lebih banyak dan menyeluruh.

Perodua Bezza 2024 dibayangkan — Axia sedan baru!

Axia 2023 mempunyai saiz yang lebih besar dengan 3,760 mm panjang dan 1,665 mm lebar, menjadikannya 115 mm lebih panjang dan 45 mm lebih lebar berbanding yang lama. Jarak antara roda juga 70 mm lebih panjang. Ia bagaimanapun 15 mm lebih rendah, dengan jarak kelegaan tanah juga kurang 15 mm menjadi 150 mm.

Untuk enjin, Axia menggunakan unit 1.0 liter yang dipadankan dengan CVT dan bukan lagi automatik empat-kelajuan, sekaligus menjimatkan lagi bahan api. Perincian lanjut tentang pembaharuan dan kelengkapan Axia 2023 ada di sini.

Jadi, mungkinkan Bezza generasi kedua nanti akan ada mirip rekaan yang kita lihat ini?

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 

Comments

 

Add a comment

required

required