Saladin Mazlan kembali ke arena rali antarabangsa – sertai Rd.3 Kejohanan Rali Thailand RAAT 2023

Saladin Mazlan kembali ke arena rali antarabangsa – sertai Rd.3 Kejohanan Rali Thailand RAAT 2023

Tangkap layar dari video HashrulSubZero

Selepas 12 tahun menyepi dari sebarang kejohanan rali peringkat antarabangsa, pemandu rali berpengalaman dari Malaysia, Saladin Mazlan mengumumkan akan ke Thailand bulan ini untuk bertanding di pusingan ketiga Kejohanan Rali Thailand RAAT 2023.

Rali berkenaan akan berlangsung di Wilayah Lopburi, terletak di utara Bangkok bermula 22 hingga 23 Julai nanti. Saladin akan memandu Subaru Impreza WRX GC8 yang disediakan oleh Secret Service Garage (SSG) dari Malaysia, bergandingan dengan juru arah Thailand, IttIpon Simaraks. Walaupun sudah lama tidak bertanding dalam peringkat antarabangsa, Saladin menetapkan sasaran untuk muncul juara keseluruhan perlumbaan berkenaan.

Malah, anak Saladin sendiri iaitu Ibrahim Saladin turut akan menyertai rali ini dengan memandu Proton Satria Neo 1.6 dalam spesifikasi Group N (produksi). Pelumba yang baru berusia 22 tahun itu akan bergandingan dengan juruarah yang sudah lama bergandingan dengan ayahnya iaitu Arish Qutb.

Saladin Mazlan kembali ke arena rali antarabangsa – sertai Rd.3 Kejohanan Rali Thailand RAAT 2023

Ini merupakan penampilan kedua Ibrahim dalam kancah rali antarabangsa. Digandingkan dengan juruarah yang sangat berpengalaman di peringkat global serta kereta yang lincah dan kompetitif dalam kelasnya, Ibrahim juga menjangkakan saingan sengit akan diberikan dalam rali kali ini.

Ibrahim dan Saladin telah melakukan sesi shakedown di litar rali Tanamera hujung minggu lalu sebagai persediaan sebelum berangkat ke Thailand minggu hadapan. Dalam sesi tersebut, Saladin yang terkenal dengan gaya pemanduan agresif dilihat masih berbisa seperti sebelum ini.

Manakala Ibrahim juga telah mendapat rentaknya dalam menyesuaikan diri dengan kereta yang baru diterima, dan dapat berkomunkasi dengan baik bersama Arish. Talaan pada kedua-dua kereta juga telah dibuat menerusi sesi ini.

Saladin Mazlan merupakan pemandu rali yang mula mencipta nama pada era 90’an, dan pernah memandu dalam pasukan Proton PERT. Namun untuk peringkat antarabangsa, Saladin meneroka jalannya sendiri dengan mendapat tempat memandu Subaru Impreza WRX GC8 untuk pasukan Subaru Rally Team Japan di WRC Safari Rally pada tahun 2000.

Pada 2001, Saladin bertanding dalam WRC untuk kategori Super 1600, memandu Ford Puma 1600 dengan pasukannya sendiri, Saladin Rallying. Manakala pada 2002, Saladin memandu Hyundai Accent WRC untuk pasukan Hyundai MSD Team Asia di beberapa pusingan Kejohanan Rali Asia Pasifik.

Selain dari Saladin dan Ibrahim, kontinjen Malaysia ke pusingan ketiga Kejohanan Rali Thailand RAAT 2023 ini turut akn disertai oleh seorang lagi ‘otai’ rali negara iaitu Hj. Sutan Mustafa Salihin memandu Subaru Impreza WRX STi GDB dan juga Ezamin Ezham Ismail memandu Perodua Myvi X4.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required