MINI Countryman John Cooper Works 2024 dapat enjin empat silinder 2.0L turbo, transmisi DCT, 300 PS

MINI Countryman John Cooper Works 2024 dapat enjin empat silinder 2.0L turbo, transmisi DCT, 300 PS

MINI Countryman generasi ketiga (U25) baru sahaja membuat penampilan pertama beberapa hari lepas, dan sekarang kita mendapat informasi berkenaan varian John Cooper Works yang dipacu oleh enjin pembakaran dalaman ini. Menurut laporan MotoringFile, laman web MINI di Jerman mendedahkan bahawa Countryman JCW ini akan mengekalkan enjin petrol empat silinder 2.0 liter turbo.

Enjin ini dikatakan menghasilkan kuasa 300 PS (296 hp atau 221 kW) dan tork 400 Nm, iaitu kurang berbanding Countryman JCW F60 sebelum ini yang menghasilkan 306 PS (302 hp atau 225 kW) dan 450 Nm. Kuasa Countryman JCW U25 ini sekarang adalah sama seperti X1 M35i xDrive U11, dan kedua-duanya mempunyai catatan sama untuk pecutan 0-100 km/j, iaitu 5.4 saat, dan laju maksimum 250 km/j.

Pengurangan kuasa ini mungkin adalah akibat daripada peraturan emisi yang ketat di Eropah. Selain Eropah, Amerika Syarikat dan beberapa pasaran terpilih lain mendapat X1 M35i dengan kuasa 317 PS (312 hp atau 233 kW), dan Countryman JCW akan menyusul selepas itu.

MINI Countryman John Cooper Works 2024 dapat enjin empat silinder 2.0L turbo, transmisi DCT, 300 PS

Satu lagi perubahan yang dibuat pada Countryman JCW adalah penggunaan transmisi klac berkembar tujuh kelajuan – sama seperti X1 M35i – menggantikan transmisi automatik torque converter lapan kelajuan. Laporan MotoringFile menunjukkan kadar tork transmisi DCT Getrag ini tidak setinggi yang mampu dihasilkan oleh transmisi automatik Aisin, dan ini mungkin adalah satu lagi sebab kuasanya menjadi kurang.

Selain versi JCW, varian Countryman lain yang masih menggunakan enjin pembakaran dalaman adalah S All4 dan C, sementara yang meggunakan elektrik penuh pula adalah E dan SE. Countryman terbaru ini diperkenalkan sekali bersama MINI Cooper Electric generasi kelima serba baru.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required