Toyota EPU Concept petunjuk Hilux EV masa hadapan

Toyota EPU Concept petunjuk Hilux EV masa hadapan

Unit sebenar Toyota EPU Concept yang didedahkan beberapa hari lalu melalui gambar teaser kini sudah dipamerkan di Tokyo Mobility Show 2023 (TMS 2023, dulunya dikenali sebagai Tokyo Motor Show). Meskipun tidak dinyatakan secara rasmi, nama EPU itu boleh digambarkan sebagai Electric Pick-Up, sementara Toyota sendiri cuma memberitahu ia adalah “trak saiz sederhana generasi seterusnya.” Mungkin ini adalah gambaran kepada Hilux EV masa hadapan.

Rakan sekerja kami yang berada di TMS 2023 memberitahu, EPU Concept nampak lebih besar berbanding di dalam gambar dan mencatat ukuran 5,070 mm panjang, lebar 1,910 mm, tinggi 1,710 mm dan jarak roda 3,350 mm. Jika dibandingkan dengan Hilux Double Cab, ia 255 mm lebih pendek, 10 mm lebih lebar, 105 mm lebih rendah dan mempunyai jarak roda 265 mm lebih panjang.

Berbeza dengan Hilux sekarang yang menggunakan platform ladder frame, EPU Concept diberitahu dibina atas platform monocoque dan Toyota mendakwa, ia dapat memberikan ketahanan tinggi, sesuai bagi sebuah trak pikap, dan pada masa sama masih boleh menjadi sebuah EV yang praktikal dan bergaya. Lantai yang rata menjadikan ruang barangan boleh disesuaikan untuk pelbagai kegunaan.

Sebagai sebuah EV, EPU Concept dikatakan mempunyai tahap kesenyapan yang cemerlang, serta titik graviti yang rendah, menjadikan stabiliti kawalan serta keselesaannya lebih baik berbanding trak pikap biasa. Di dalam, ia menampilkan stereng jenis yoke, serta dua skrin yang berlapis.

Buat masa sekarang, Toyota masih belum mendedahkan sebarang spesifikasi teknikal, jarak gerak atau catatan prestasi model konsep ini. Bagi anda macam mana? Adakah rekaan seperti ini boleh diterima sebagai pengganti Hilux di masa hadapan?

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required