Tesla Supercharger Sunway Pyramid — RM1.25 per kWh, RM4 seminit ‘idle fee’, RM5 sejam parkir

Tesla Supercharger Sunway Pyramid — RM1.25 per kWh, RM4 seminit ‘idle fee’, RM5 sejam parkir

Tesla Malaysia hari ini secara rasminya melancarkan kemudahan Supercharger yang pertama di negeri Selangor, bertempat di hadapan Sunway Pyramid, dengan majlis ringkas tersebut disempurnakan oleh oleh Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari.

Pemasangan pengecas di lokasi berkenaan sebelum ini pernah kami laporkan, dan ia merupakan antara tambahan kepada beberapa lagi stesen sama yang diperkenalkan bulan lalu, antaranya di Iskandar Puteri, Johor dan juga Freeport A’Famosa Melaka.

Terdapat empat pengecas Tesla Supercharger yang disediakan khas untuk pelaggan Tesla sahaja setakat ini. Kadar bayaran yang dikenakan pula sama seperti di lokasi lain: RM1.25 per kWh, dengan RM4 seminit turut dikenakan bagi kereta yang dibiarkan di tapak tersebut selepas selesai pengecasan. Selain itu, bayaran parkir RM5 sejam juga di kenakan kepada pelanggan.

Tesla Supercharger Sunway Pyramid — RM1.25 per kWh, RM4 seminit ‘idle fee’, RM5 sejam parkir

Kemudahan di Sunway Pyramid ini memanfaatkan Supercharger V3 yang menyediakan output pengecasan sehingga 250 kW, dan membolehkan model seperti Tesla Model 3 menerima jarak sehingga 282 km hanya dengan hanya 15 minit pengecasan.

Awal Oktober lalu, Tesla Malaysia baru sahaja melancarkan ibu pejabatnya di Cyberjaya, yang turut menempatkan lapan stesen Supercharger dan 12 pengecas Wall Connector, walaupun ia hanya untuk kegunaan dalaman sahaja.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required