Projek pelebaran Lebuhraya PLUS di Senai Utara-Sedenak bermula hujung bulan ini – siap tahun 2027

Projek pelebaran Lebuhraya PLUS di Senai Utara-Sedenak bermula hujung bulan ini – siap tahun 2027

Fasa pertama projek pelebaran Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) di Johor bakal menjadi kenyataan apabila ia akan dimulakan hujung bulan ini seperti yang dirancangkan. Menurut Pengerusi Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Datuk Seri Hasni Mohammad, pihaknya akan mengeluarkan Surat Setuju Terima (SST) kepada kontraktor yang berjaya dalam masa terdekat ini.

Bagi fasa pertama ini, projek tersebut membabitkan laluan Senai Utara ke Sedenak, dengan menambah daripada empat menjadi enam lorong. Walau bagaimana pun, katanya, projek berkenaan tidak akan mengganggu aliran trafik kerana dua lorong sedia ada di kedua-dua hala lebuh raya terbabit masih kekal dibuka kepada pengguna, laporan Berita Harian.

“Sebelum akhir bulan ini, LLM akan keluarkan surat SST kepada kontraktor yang berjaya mendapat tender projek berkenaan. Kita jangkakan fasa pertama projek pelebaran laluan Senai Utara-Sedenak akan dapat dimulakan pada penghujung bulan ini juga.

Projek pelebaran laluan Senai Utara-Sedenak yang membabitkan jarak 21.8 km itu dijadualkan akan siap dalam tempoh 36 bulan. Proses tender projek pelebaran fasa pertama untuk pakej kedua juga sedang berjalan dan kita jangkakan kontraktor akan dilantik tahun ini juga,” katanya.

Projek pelebaran Lebuhraya PLUS di Senai Utara-Sedenak bermula hujung bulan ini – siap tahun 2027

Sebelum ini, beliau dilaporkan berkata, tempoh masa yang diperlukan tersebut adalah kerana kerja pelebaran dari Senai Utara ke Sedenak berkenaan agak mencabar berikutan keadaan muka bumi yang berbukit dan curam. Manakala projek pelebaran Fasa Dua daripada Sedenak ke Machap pula akan bermula pada awal 2025. Ia juga sedang dipertimbangkan untuk dilanjutkan sehingga ke kawasan Ayer Hitam dengan jarak 17.3 km.

Dalam Belanjawan 2024 yang dibentangkan pada Oktober tahun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan bahawa kerajaan telah bersetuju untuk melaksanakan projek pelebaran Lebuhraya PLUS daripada empat kepada enam lorong dilanjutkan dari Sedenak ke Simpang Renggam, Johor yang melibatkan kos peruntukan sebanyak RM931 juta.

Pada masa ini, laluan enam hingga lapan lorong di Lebuhraya PLUS dari Kuala Lumpur ke selatan hanya berakhir di Melaka. Manakala laluan selepas itu hanya menampilkan laluan empat lorong (dua lorong sehala) sehingga ke Tol Skudai yang bukan sahaja menyebabkan kesesakan pada waktu puncak, musim cuti dan musim perayaan, malah ia juga telah menyebabkan banyak kemalangan maut berlaku.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required