Kia bakal jadi penyumbang utama Bermaz – sasaran jualan tinggi untuk Sportage, Mazda ke kelas premium

Kia bakal jadi penyumbang utama Bermaz – sasaran jualan tinggi untuk Sportage, Mazda ke kelas premium

Sementara Bermaz Auto kini sedang mempersiapkan pelancaran jenama baru Xpeng dari China, syarikat itu juga sedang menyusun strategi untuk dua lagi jenama di bawahnya, iaitu Kia dan Mazda yang terletak dalam segmen lain pasaran kenderaan penumpang.

Menurut CEO kumpulan Bermaz Auto, Datuk Francis Lee Kok Chuan, beliau percaya Kia akan menjadi jenama penyumbang utama kepada pertumbuhan syarikat dalam masa dua ke tiga tahun akan datang, mengambil tempat Mazda kerana jenama Jepun itu akan dinaikkan ke kelas atas yang lebih premium – lapor The Edge Malaysia.

“Pejabat Kia Asia Pasifik berada di KL dan mereka mahu projek ASEAN menjadi kerana mereka sudah pun berada di tahap bagus di tempat lain, kecuali ASEAN dan China. Jadi, sekarang, mereka meletakkan banyak perhatian kepada pasaran ASEAN,” kata Lee.

Sekarang ini, SUV Kia Sorento dan MPV Kia Carnival yang dijual di pasaran Malaysia dipasang dalam engara (CKD), iaitu di kilang Inokom di Kulim, Kedah.

Kia bakal jadi penyumbang utama Bermaz – sasaran jualan tinggi untuk Sportage, Mazda ke kelas premium

Mengimbas kepada model yang berada dalam pasaran Malaysia sekarang, Sorento generasi keempat dilancarkan Mac tahun lalu pada harga RM211,498, manakala Carnival pula diperkenalkan pada Februari lalu dengan harga bermula RM199k untuk versi 11 tempat duduk, RM246k untuk lapan tempat duduk dan RM260k untuk tujuh tempat duduk.

Model yang disasarkan untuk menjadi penyumbang utama kepada Kia adalah Sportage generasi kelima, yang juga akan dipasang di Kulim, Kedah dan Bermaz meletakkan sasaran jualan sebanyak 4,000 ke 5,000 unit setahun bagi model ini. “Sportage terjual agak bagus di seluruh dunia; malah, mereka tidak mempunyai model import (CBU) untuk kami bawa masuk,” kata Lee.

Apabila dikatakan Mazda akan dinaikkan kepada kelas premium, Bermaz merujuk kepada model seperti CX-60, yang merupakan model pertama jenama itu yang akan dibina atas platform Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture baru, dengan kedudukan enjin menegak dan pacuan roda belakang, bersama dengan pakej penggerak hibrid ringkas dan PHEV.

Jika masuk ke pasaran Malaysia nanti, harga CX-60 mungkin akan terletak lebih tinggi. Pada masa ini, SUV paling besar Mazda, iaitu CX-9 pun sudah dijual pada harga RM328,000. Beberapa negara dalam ASEAN sudah pun menerima CX-60, dan di Indonesia, ia dijual pada harga 1.1888 juta rupiah, bersamaan sekitar RM358k.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required