Toyota mengumumkan bahawa mereka bakal hadir dengan dua teknologi baharu yang berkaitan dengan keselamatan untuk model-model baharu pada tahun 2020 kelak, menurut laporan Automotive News.
Pertama, jenama berkenaan akan menghasilkan sistem yang akan mematikan enjin yang melahu (hidup tetapi kereta tidak berjalan) terlalu lama, dan kedua adalah sistem yang akan membolehkan gear ‘P’ dimasukkan secara automatik sekiranya pemandu terlupa untuk berbuat demikian bagi mengelakkan kereta bergerak sendiri.
Untuk teknologi pertama, ia akan dibuat dengan hanya menaik taraf sistem kunci pintar sedia ada. Sistem berkenaan selepas ini akan memberikan dua tahap amaran audio dan visual kepada pemandu sekiranya enjin dibiar melahu terlalu lama. Sekiranya amaran tersebut tidak diendahkan, enjin berkenaan akan dimatikan sendiri. Toyota turut merancang untuk menghantar amaran berkenaan terus ke telefon pintar pemilik menerusi satu aplikasi khas.
Toyota mengambil langkah untuk menghasilkan sistem ini setelah menerima teguran dari Safety Research & Strategies atas statistik kematian disebabkan oleh karbon monoksida dicatatkan terjadi kepada kereta Toyota dengan sistem kunci pintar di Amerika Syarikat. Menurut badan tersebut, sekurang-kurangnya 37 kematian telah dikaitkan dengan keracunan karbon monoksida pada kereta yang dibekalkan sistem kunci pintar.
“Ini merupakan pengumuman yang positif, dan kami gembira ia berlaku. Walau bagaimanapun, mereka telah lambat untuk mengambil tindakan dan tiada rancangan diumumkan untuk membaikpulih sistem pada kereta yang telah pun berada di atas jalan raya,” kata pengasas Safety Research & Strategies, Sean Kane.
“Keselamatan dan sekuriti pelanggan kami adalah menjadi keutamaan, dan kami bersimpati dengan setiap orang yang terlibat dalam kemalangan membabitkan kenderaan kami. Kami gembira untuk melihat respon positif keatas langkah proaktif ini. Kami akan terus menurut semua standard yang berkenaan untuk masa sekarang dan akan datang,” kata jurucakap Toyota dalam respon kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh Kane.
Bagi teknologi kedua pula, Toyota menggelarnya sebagai Automatic Park, yang akan sama ada menukarkan gear ke posisi ‘P’ atau mengkatifkan brek parkir elektronik secara automatik sekiranya pemandu keluar dari kenderaan tanpa meletakkan gear pada kedudukan ‘P’. Sistem ini akan diaktifkan apabila ia mengesan pintu dan tali pinggang pemandu dibuka, dan brek telah dilepaskan.
Namun, Toyota masih belum memperincikan berapa lama sistem baharu ini akan diserapkan ke kesemua model baharu mereka, dan masih belum jelas ia hanya untuk pasaran Amerika Syarikat atau akan dilakukan ke seluruh dunia.




Toyota Yaris Cross
dari RM99,900
Toyota Hilux
dari RM226,300
Toyota Urban Cruiser
dari RM198,000
Toyota bZ4X
dari RM220,000
Toyota GR Yaris
dari RM315,600
Toyota GR Corolla
dari RM368,950
Toyota Camry
dari RM221,800
Toyota Corolla Cross
dari RM133,800
Toyota Hiace
dari RM169,000