ferrari 458 italia

Minggu lalu, dilaporkan sebanyak 359 unit Ferrari yang dibina antara 2009 hingga 2011 dipanggil semula di Australia berhubung beg udara keluaran Takata yang dipasang berkemungkinan bermasalah.

Komponen yang diambil dari luar pada beg udara sebelah penumpang berkemungkinan tidak mematuhi piawaian. Jika kereta tersebut terlibat dalam kemalangan yang akan menyebabkan beg udara meletup, ketidakpatuhan tersebut mungkin akan menyebabkan kegagalan pada unit inflator dan letupan beg udara yang tidak betul pada sebelah penumpang, meningkatkan risiko berlakunya kecederaan.

Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) mengesahkan di laman web mereka dengan menyiarkan notis rasmi panggilan semula tersebut dan Ferrari Australiasia menyenaraikan 458 Italia, 458 Spider, California dan FF sebagai model yang terlibat.

Untuk kemaskini isu ini dari sudut perspektif di Malaysia, Pejabat Ferrari Timur Jauh telah mengesahkan dengan paultan.org bahawa 50 unit Ferrari terlibat dengan panggilan semula berhubung isu yang sama. Model yang terlibat termasuk 458 Italia, California dan FF. Alat ganti akan ditukar pada kereta-kereta yang terlibat tanpa sebarang kos yang perlu dikeluarkan oleh pemilik.

Sebelum ini Ferrari memanggil semula sekitar 2,600 model diseluruh dunia pada Julai 2015 berhubung masalah beg udara Takata sebelah pemandu, di mana 11 daripadanya yang terdiri dari model 458 Italia, FF, 458 Spider, 458 Speciale/Speciale A, California T, F12 Berlinetta and LaFerrari direka untuk pasaran Malaysia.