Taxi Drivers Protest Against GrabCar 1

Foto : Pemandu teksi KL yang protes pada tahun lalu

Seramai 200 pemandu teksi di Pulau Pinang telah melancarkan protes menentang perkhidmatan Uber dan GrabCar di negeri berkenaan. Protes tersebut telah berlangsung selama empat jam iaitu bermula 10 pagi tadi.

Setiausaha Gabungan Persatuan Pemandu Teksi dan Pemandu Kereta Sewa Pulau Pinang Mohamad Shahimi Hadzri berkata pihaknya menggesa agar kerajaan Persekutuan dan Kabinet supaya mempertimbangkan agar perkhidmatan Uber dan GrabCar diharamkan, laporan The Star.

“Pihak Kerajaan diharap dapat mempertimbangkan keadaan kami apabila pendapatan kami kian berkurangan sejak adanya Uber dan GrabCar. Sebelum ini, kami mampu mendapat lebih RM200 sehari, tapi kini hendak dapat RM50 sehari pun sukar. Teksi harus dibayar sewa. Jadi bagaimana kami hendak bertahan jika terpaksa berhadapan dengan perkara ini?” soalnya kepada pihak media ketika protes yang berlangsung di Esplanade ini.

Beliau turut menambah, jika Sabah boleh mengharamkan Uber dan GrabCar, Pulau Pinang dan seluruh negeri di Malaysia patut berbuat perkara yang sama.