Proton-Preve-Ute-by-Bufori-01-850x439_BM

Baru-baru ini telah tersebar berberapa gambar dalam laman sosial memaparkan bekas Pengerusi Proton, Tun Mahathir Mohamed memandu sebuah Proton Preve versi trak pikap di ibu pejabat Bufori, Kepong.

Menerusi imej-imej berkenaan dapat disaksikan Preve berwarna hitam tersebut diubahsuai secara drastik dengan ‘menghilangkan’ pintu belakang, bahagian tempat duduk belakang dipotong dan ruang berkenaan dijadikan sebagai ruang kargo terbuka. Sedikit ruang ditinggalkan dibelakang tempat duduk hadapan, dan sepasang tingkap cermin belakang dengan gaya trak pikap ‘king-cab’ sebenar ditempatkan di belakang pintu hadapan.

Pada bahagian dalaman, papan pemuka Preve kekal tanpa apa-apa perubahan. Apa yang menarik, tiada tuil penukar gear dan brek tangan pada Preve pikap ini. Kedua-dua ciri berkenaan diganti dengan butang penukar gear dan butang suis brek parkir elektronik. Ciri berkenaan nampaknya menyerlahkan ‘selera’ Tun yang tidak gemarkan dua ciri tersebut, kerana ‘Perdana Accord’ V6 Limosin yang dibina khas untuk beliau juga direka sedemikian.

Ini bukan percubaan pertama Proton menghasilkan trak pikap sebegini kerana seperti yang diketahui, Proton telah pun memproduksi pikap Arena yang dibina berasaskan Proton Wira sedan. Trak pikap dengan konsep ini agak popular di Australia dan New Zealand dan digelar sebagai ‘Ute’ yang bermaksud ‘Coupe Utility‘ menyaksikan model seperti Holden VF Ute dan Ford Falcon Ute mendapat sambutan yang menggalakkan di sana. Arena juga tidak ketinggalan untuk meneroka pasaran berkenaan dan dijual di Australia dengan nama Proton Jumbuck.

Kami sebenarnya menjangkakan ‘Arena generasi baharu’ ini tidak akan diproduksi dalam masa terdekat. Mengapa? Pertama, Tun bukan lagi Pengerusi Proton dan tidak mempunyai sebarang kaitan dengan pembuat automotif nasional berkenaan buat masa sekarang. Dalam kenyataannya selepas meletakkan jawatan sebagai pengerusi Proton Mac lalu, beliau menyifatkan dirinya sebagai seseorang yang tidak diundang dalam hubungan Proton dan kerajaan, dan “>Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri menjelaskan lagi situasi berkenaan dalam kenyataannya semasa pelancaran Proton Perdana bulan lalu.

Bufori terkenal dengan kebolehan mereka untuk mengubahsuai apa sahaja berkenaan kereta mengikut kehendak individu. Jadi dengan fakta Tun tidak ada kena mengena lagi dengan Proton, spekulasi yang boleh dibuat, ini bukanlah projek rasmi dari Proton dan ia adalah eksperimen semata-mata.

Tambahan pula, Proton dilihat ‘terlalu sibuk’ tahun ini dengan empat model baharu – Perdana, Persona, Saga dan MPV berasaskan Suzuki Ertiga – yang dijadualkan untuk dilancarkan tahun ini (Perdana sudahpun dilancarkan bulan lalu). Walau bagaimanapun jika benar projek pikap baharu benar-benar diproduksi, ia semestinya sesuatu yang menarik.