4160815_001H-e1471245540531_BM

Honda telah mengumumkan Civic Hatchback generasi terbaharu akan melakukan kemunculan sulungnya di Paris Motor Show yang bakal berlangsung tidak lama lagi. Model berkenaan untuk pasaran Amerika telahpun didedahkan pada pertengahan bulan lalu, dan akan dibina di kilang Honda Swindon, UK.

Civic Hatchback bakal menembusi pasaran seluruh Eropah bermula awal tahun 2017. Tiada perincian sepenuhya didedahkan oleh Honda berkenaan model ini selain dinyatakan bakal dijana dengan pilihan enjin petrol 1.0 liter atau 1.5 liter VTEC Turbo.

Enjin VTEC Turbo paling kecil dengan kapasiti 1.0 liter berkenaan berupaya untuk menjana sejumlah 127 hp dan tork 200 Nm, manakala enjin 1.5 liter VTEC Turbo untuk pasaran Eropah mampu menjana 201 hp dan tork 260 Nm, berbanding untuk pasaran ASEAN (termasuk Malaysia) hanya berkuasa 173 PS dan tork 220 Nm. Enjin-enjin ini berkemungkinan akan dipadankan dengan pilihan kotak gear manual enam-kelajuan dan CVT.

Civic Type-R generasi terbaharu turut dikesan sedang diuji di Sepanyol baru-baru ini dan kelihatan hampir lengkap untuk diproduksi, tetapi masih belum jelas adakah Honda akan melakukan kejutan dengan menampilkan model ini di Paris nanti.

Selain dari hatchback, Honda turut akan mendedahkan Civic Sedan untuk pasaran Eropah, yang turut bakal berada di pasaran benua berkenaan tahun hadapan. Tidak seperti model hatchback, model sedan ini akan diproduksi di kilang Honda Gebze, Turki. Namun, model ini dijangka akan menerima unit janakuasa yang sama dengan versi hatchback.