Toyota kini secara rasminya melancarkan model crossover kompak C-HR untuk pasaran Jepun. Ia sudah mula berada di pusat pengedar jenama itu. Dengan perkembangan terbaharu ini, Toyota mensasarkan jualan 6,000 unit model dengan nama “Coupe-High Rider” itu di pasaran negara asalnya tersebut.

Toyota C-HR merupakan model kedua yang dibangun menggunakan platform modular Toyota New Global Architecture (TNGA) selepas model Prius versi terkini. Pengeluarnya menjanjikan prestasi pemanduan yang responsif, hasil daripada penalaan suspensi dan ujian global yang dijalankan. Platform berkenaan juga disifatkan 65% lebih kukuh berbanding platform pada model segmen C Toyota sebelum ini.

Dua pilihan enjin ditawarkan untuk pasaran Jepun, sebuah enjin kapasiti kecil dengan bantuan turbo serta enjin hibrid. Pertama, enjin 1.2L turbocaj 8NR-FTS dengan janaan kuasa 115 PS dan 185 Nm tork. Model JDM ini dipadankan dengan sistem transmisi Super CVT-i dengan mod “sequential shiftmatic” tujuh kelajuan, dan 4WD.

Sementara itu, versi hibrid dijangka mendapat sambutan hangat di sana; mampu memberikan bacaan penggnunaan petrol 30.2 km/l bagi kitaran ujian Jepun (15.4 km/l bagi 1.2L). Unit utamanya menggunakan enjin 1.8 liter VVT-i Atkinson Cycle empat silinder, motor elektrik dan kotak gear CVT – gandingan yang sama melengkapi Prius. Versi ini hanya datang dengan sistem pacuan 2WD.

Toyota juga menjelaskan bahawa kedua-dua versi ini diiktiraf memberikan tahap pembebasan ekzos yang 75% lebih rendah daripada “Piawaian Pembebasan Ekzos 2005” Jepun dan kedua-duanya menikmati pengurangan cukai bagi kenderaan mesra alam. Pakej Toyota Safety Sense P Collision Avoidance Assist ditawarkan sebagai ciri standard bagi kedua-duanya.

Juga menjadi ciri standard bagi semua varian (S-T, G-T, S dan G; T untuk turbo) ialah brek parkir elektrik, stereng 3-spoke balutan kulit dan masukan tanpa kunci/push start. Varian G dan G-T dipasangkan rim 18 inci, lampu kabus LED bahagian depan, blind spot monitor, sensor sonar bantuan parkir bahagian depan dan belakang dan tempat duduk gabungan fabrik-kulit.

Harga di Jepun pula bermula dari 2,516,400 yen (RM97,359) bagi versi 1.2L S-T hingga 2,905,200 yen (RM112,027) bagi versi Hybrid G. Model ini sudah tentu sangat dinanti-nantikan untuk pasaran ASEAN, termasuk Malaysia. Apa lagi setelah pesaingnya, Honda HR-V kini menikmati perhatian dan data jualan yang memberangsangkan, Toyota C-HR sudah tentu mempunyai tempatnya yang tersendiri, walaupun sedikit lewat kedatanganya.