Dengan Mitsubishi Motors juga kini sebahagian daripada perikatan Nissan-Renault, sebuah crossover tujuh tempat duduk yang akan dipasarkan menggunakan jenama Nissan dan Mitsubishi boleh menjadi model kerjasama pertama antara syarikat pengeluar dari Jepun itu. Ini adalah berdasarkan laporan daripada Bangkok Post.

Dalam laporan itu juga ada menyebut bahawa sumber kedudukan tinggi di Nissan mendedahkan bahawa model tersebut, yang dibangunkan menggunakan asas daripada model konsep Mitsubishi XM akan memberi cabaran kepada Honda BR-V. Model konsep tersebut pertama kali ditunjuk semasa Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) sebagai sebuah kenderaan tujuh tempat duduk dengan tiga barisan.

Versi crossover Mitsubishi kemungkinan besar akan diperkenalkan terlebih dahulu kepada pasaran Asean berbanding model Nissan, seperti yang dilaporkan oleh Autonetmagz yang mengatakan bahawa pengeluaran model baru tersebut akan bermula pada tahun 2017 di kilang Mitsubishi di Bekasi, Jawa Barat, Indonesia. Gambar spyshot prototaip yang ditutup rapi juga menunjukkan bentuknya tidak lari jauh daripada model konsep XM.

Dengan itu, Nissan berkemungkinan besar akan mengambil model tersebut untuk dimasukkan dalam barisan penawaran modelnya bagi pasaran lain, meskipun masih belum pasti sama ada ia akan menjadi model yang sekadar ditukar lencananya atau lebih komprehensif seperti X-Gear baru contohnya. Apa pun, kerjasama Nissan dengan Mitsubishi juga akan melibatkan model lain termasuk pembangunan model pikap Nissan Navara dan Mitsubishi Triton generasi seterusnya.

Syarikat-syarikat ini juga akan berkerjasama dalam bahagian kenderaan elektrik, di mana pembangunan dan pembelian komponen secara bersama dapat mengurangkan kos. Pada masa ini, Mitsubishi menawarkan model elektrik i-MiEV manakala Nissan pula mempunyai Leaf.

GALERI: XM Concept semasa GIIAS 2016