Pastinya para peminatnya tidak sabar untuk melihat imej luaran dan dalaman Megane RS 2018. Begitu juga dengan perician bagi spefikasinya terutamanya enjin yang bakal menjanakan hot hatch ini.

Terkini, laman Facebook Megane Rs Online telah mendedahkan imej sisi, selepas gambar belakangnya terlebih dahulu didedahkan.

Menerusi foto profil sisi yang disebarkan ini, kelihatan ada corong antara gerbang roda hadapan dengan pintu hadapan. Malah kelihatan juga gerbang roda hadapan dan belakang yang lebih besar.

Difahamkan, Renault telah mengesahkan hot hatch ini bakal dipadankan dengan rekaan hadapan yang menampilkan lampu kabus gaya-chequered flag, yang juga kelihatan pada foto spyshot yang kami siarkan sebelum ini.

Baru-baru ini, Megane RS telah muncul di litar Monaco dipandu oleh pelumba pasukan F1 Renault, Nico Hulkenberg. Penampilan model baharu berkenaan turut diiringi dua buah jentera lagenda F1 Renault dari era 1.5 liter V6 Turbo iaitu Renault RS01 dipandu Jean-Pierre Jabouille, dan juga Renault RE40 dipandu oleh Alain Prost.

Penampilan sulung Megane RS yang masih lagi mengenakan pelekat penyamaran di seluruh badan berkenaan walau bagaimanapun telah mendedahkan rupa bentuk bahagian belakangnya sekaligus mengesahkan imej tanpa sebarang pelekat sebelum ini yang turut mendedahkan rekaan diffuser pada bampar belakang yang berbeza dari Megane standard.

Setakat ini, Renault masih belum mendedahkan perincian lanjut mengenai hot hatch ini, namun ada khabar angin yang menyatakan ia akan dijana oleh enjin petrol turbo empat silinder 2.0 liter yang mampu menghasilkan kuasa lebih daripada 300 hp, serta dipacu hanya pada roda hadapan. Walau bagaimana pun, Renault telah mengesahkan, Megane RS ini bakal dipadankan dengan transmisi manual atau dwi-klac.

Model baharu ini dijangka bakal didedahkan sepenuhnya pada Frankfurt Motor Show 2017 yang akan berlangsung pada September ini.

GALERI: Foto spyshot Renault Megane RS 2018