Semasa penampilan sulung Renault Megane RS generasi baharu pada perlumbaan Formula 1 GP Monaco 2017 hujung minggu lalu, Renault mengesahkan model berkenaan bakal diberikan dua pilihan transmisi – sama ada manual ataupun klac berkembar automatik.

Namun, kenyataan dari pembuat automotif Perancis berkenaan masih belum memberi perincian berkenaan jumlah gear yang bakal diberikan kepada kedua-dua jenis transmisi berkenaan.

Penampilan sulung Megane RS yang masih lagi mengenakan pelekat penyamaran di seluruh badan berkenaan walau bagaimanapun telah mendedahkan rupa bentuk bahagian belakangnya – mengesahkan imej tanpa sebarang pelekat sebelum ini yang turut mendedahkan rekaan diffuser pada bampar belakang yang berbeza dari Megane standard.

Renault juga masih lagi belum mengumumkan enjin yang digunakan pada Megane RS generasi baharu ini, serta masih belum membayangkan sebarang julat kuasa yang bakal diberikan.

Menerusi khabar angin yang tersebar sebelum ini, Megane RS dilaporkan akan dijana oleh enjin petrol turbo empat silinder 2.0 liter yang mampu menghasilkan kuasa lebih daripada 300 hp, serta dipacu hanya pada roda hadapan – meneruskan perseteruannya terhadap Honda Civic Type-R dan juga Volkswagen Golf Clubsport S.

Model baharu ini dijangka bakal didedahkan sepenuhnya pada Frankfurt Motor Show 2017 yang akan berlangsung pada September ini. Menurut Renault, “kepakaran mereka sekali lagi digunakan untuk menggunakan teknologi F1 bagi menghasilkan pakej keberkesanan aerodinamik, ketahanan, cengkaman jalan dan juga prestasi tinggi yang boleh diterima dalam erti kata sebenar.”

Renault Megane RS muncul di litar Monaco dipandu oleh pelumba pasukan F1 Renault, Nico Hulkenberg. Penampilan model baharu berkenaan turut diiringi dua buah jentera lagenda F1 Renault dari era 1.5 liter V6 Turbo iaitu Renault RS01 dipandu Jean-Pierre Jabouille, dan juga Renault RE40 dipandu oleh Alain Prost – sebagai salah satu acara meraikan penyertaan mereka ke-40 tahun dalam F1.