Selepas menghasilkan rekaan digital bagi dua rekaan model Proton sebelum ini – Suparima X dan Suprima R, Saharuddin Busri dari Pusat Rekaan MIMOS tampil pula dalam imej terbaru – lakaran awal rekaan sebuah SUV untuk Proton, yang diberi nama Proton Bayu.

Ia tentunya diambil berasaskan model Geely Boyue, yang diumumkan akan menjadi antara model terawal yang akan dipasang dan ditawarkan hasil kerjasama Proton dan Geely.

Dari imej ini, memang jelas rekaan umum yang digunakan adalah dari model Geely Boyue yang pernah kami tampilkan sebelum ini. Namun, terdapat beberapa perubahan reka bentuk yang dilakukan untuk membezakan antara dua model terbabit.

Paling ketara ialah kemasan krom dalam bentuk L dari C-Pillar ke bahagian hadapan, sekaligus melengkapi rekaan yang sapa pada bahagian bumbung dan juga bawah pintu. Ia diteruskan juga pada bahagian spoiler belakang.

Rekaan lampu belakang two-piece juga ada kelainan, dengan bahagian bawah bampar belakang turut menampilkan sentuhan yang lebih ringkas dengan hujung ekzos hadir bersama kemasan krom juga. Ruang logo juga sudah digantikan dengan lingkar luaran logo Proton.

Rekaan-rekaan ini serta yang sebelumnya ditunjukkan kepada umum adalah untuk memperlihat kemampuan MIMOS dalam menghasilkan rekaan bagi sektor automotif, dan ingin menawarkan kepakaran itu kepada industri. Pusat rekaan itu juga pernah menerima anugerah berprestij, Red Dot Design Award dan menerima pengiktirafan diperingkat global.

Apa pandangan anda tentang rekaan SUV ini? Jika berjaya menjadi kenyataan kelak, ia mungkin SUV pertama Proton yang akan masuk pasaran. Sebelum ini, sebuah lagi imej render SUV Proton dari Geely Boyue turut pernah kami tampilkan.

GALERI: Geely Boyue