Suzuki telah menyiarkan beberapa lagi gambar Swift Sport baru, yang akan membuat penampilan pertamanya semasa Frankfurt Motor Show tahun ini. Gambar ini adalah sama seperti gambar yang terdapat dalam risalah jualan yang bocor dalam internet sebelum ini.

Pada bahagian luar, Swift Sport mendapat rekaan yang tersendiri untuk membezakannya dengan Swift biasa – paling jelas adalah ‘muka’ baru (bampar, gril dan lampu kabus). Hatchback ini juga menggunakan dua muncung ekzos pada bahagian belakang untuk menunjukkan ciri sport padanya.

Bahagian dalam Swift Sport juga menampilkan beberapa perubahan, bermula dengan kemasan merah pada papan pemuka. Warna merah ini juga digunakan sebagai gabungan kepada warna hitam dan terdapat pada tempat lain seperti panel meter, butang pemula enjin dan tempat duduk khas untuk model Swift Sport ini.

Untuk kawalan kenderaan, terdapat roda stereng yang rata pada bahagian bawah seperti juga Swift standard, tetapi ia mempunyai kemasan hitam berkilat dan kulit yang berbeza. Sedikit ke kiri terdapat penukar gear untuk transmisi manual enam kelajuan, seterusnya mengesahkan salah satu ciri teknikalnya.

Apa yang masih belum diketahui adalah enjin yang akan diguakan untuk memacu Swift Sport ini. Berdasarkan dengan melihat terdapat meter tekanan angin (boost) pada panel meternya, enjin turbo boleh dijangka tetapi kapasitinya masih belum diketahui secara tepat. Khabar angin mengatakan ia akan dikuasakan oleh enjin empat silinder 1.4 liter Boosterjet daripada model Vitara S yang mampu menghasilkan 150 PS dan 245 Nm tork.


GALERI: Risalah jualan Suzuki Swift Sport

GALERI: Suzuki Swift generasi keempat