Setelah sah dipisahkan dari Volvo bulan lalu, Polestar kini mengorak langkah untuk memperkenalkan kereta sport pertamanya di bawah jenama sendiri. Sebelum kereta sport tersebut membuat kemunculan sulung pada 17 Oktober ini, syarikat berkenaan telah pun menayangkan imej teaser terlebih dahulu.

Berdasarkan khabar angin yang bertiup, kereta berkenaan akan muncul sebagai coupe dengan unit janakuasa elektrik sepenuhnya bagi memberi tentangan kepada Tesla dan barisan model BMW i.

Imej teaser yang disiarkan tersebut memaparkan bahagian belakang model baharu berkenaan, tetapi dalam bentuk puzzle. Namun apa yang menarik, setelah ia dicantumkan (dibuat oleh pengikut forum Swedespeed), bahagian tersebut menyerupai model Volvo Concept Coupe – model konsep yang dihasilkan sebelum sedan S90 dan wagon V90 dijelmakan dalam bentuk produksi.

Bahagian belakang kereta sport baharu Polestar yang dibayangkan berdasarkan model Volvo Concept Coupe

Ketika diperkenalkan, Volvo Concept Coupe dikuasakan oleh janakuasa hibrid plug-in menghasilkan 395 hp/600 Nm. Berdasarkan laporan-laporan sebelum ini, tidak mustahil kereta sport pertama dari Polestar berkenaan akan menggunakan platform Scalable Product Architecture (SPA) sama seperti model-model terbaharu Volvo.

Setelah Lotus diambil alih oleh Geely sebelum ini, terdapat juga laporan yang mengatakan Volvo dan Polestar bakal menerima talaan suspensi dari pembuat kereta sport British tersebut. Tidak mustahil, kereta sport baharu ini akan menerima sentuhan talaan berkenaan. Namun, tiada lagi sebarang pengumuman rasmi dari Polestar sendiri berkenaan apa-apa perincian kereta ini dan kita masih lagi perlu menunggu sehingga 17 Oktober nanti.