Bulan lalu, Volvo Car Malaysia telah membuka tempahan untuk model S90 T8 Twin Engine Inscription baru, yang dipasang di negara ini (CKD), pada harga pengenalan RM348,888 (sehingga 31 Oktober) atas jalan, tidak termasuk insurans.

Kini, kami bawakan kepada anda galeri model yang akan dilancarkan tidak lama lagi ini. Bermula pada bahagian luar, seperti nama varian yang diberikan, anda boleh melihat model ini menggunakan pakej trim Inscription yang termasuk gril krom hitam, rim aloi 19 inci (tayar 225/40), bahagian bawah bampar krom dengan logo Inscription dan pintu but elektrik yang boleh dibuka tanpa sentuh.

Lampu siang ‘Thor’s hammer’ yang menjadi tanda unik model Volvo baru juga terdapat pada model ini, dan lampu utamanya adalah jenis LED bersama fungsi Active High Beam (AHB) dan Active Bending Lights (ABL). Kelengkapan luar lain yang diberikan adalah lampu pada bahagian bawah pintu, lampu pada pembuka pintu dan dua corong ekzos.

Pada bahagian dalam, terdapat kemasan kayu walnut pada bahagian tengah papan pemuka, seperti XC90 CKD. Kereta ini juga datang dengan sistem bunyi Bowers & Wilkins. Walaubagaimanapun, kita masih perlu menunggu waktu pelancaran untuk mengetahui sama ada kelengkapan ini akan diberikan secara standard atau memerlukan bayaran tambahan.

Barangan lain yang ada pada model ini adalah termasuk roda stereng tiga cabang yang dibalut dengan kulit, paparan instrumen 12.3 inci, pengawal suhu dua zon, sistem informasi dan hiburan Sensus Navigation Pro dengan skrin sesentuh sembilan inci dan sistem audio 10 pembesar suara.

Selain itu, terdapat juga tempat duduk yang dibalut kulit Nappa dan boleh dilaras 16 arah, bersama fungsi memori untuk pemandu dan penumpang hadapan, dan sebagai sebuah model Inscription, ia dilengkapi dengan tombol gear kristal secara standard, seperti XC90 CKD.

Enjin plug-in hybrid T8 Twin Engine pada model ini terdiri daripada unit petrol empat silinder 2.0 liter Drive-E turbo supercas yang berkuasa 320 hp dan 400 Nm, dan motor elektrik yang berkemampuan menghasilkan 87 hp dan 240 Nm.

Kuasa hasil daripada gabungan ini, disampaikan ke semua tayar, dan turut melibatkan crankshaft-mounted starter generator (CISG) yang diletakkan antara enjin dan kotak gear automatik Geartronic lapan kelajuannya. Bateri lithium-ion 9.2 kWh pula diletakkan di bahagian tengah terowong transmisi tersebut.

Keseluruhan kuasa yang dapat dihasilkan oleh gabungan enjin dan motor elektrik ini adalah 407 hp dan 640 Nm, sekaligus dapat membenarkan ia memecut dari pegun ke 100 km/j dalam masa 4.8 saat. Untuk penggunaan bahan api pula, ia mampu memberikan tahap penggunaan bercampur 2.0 liter bagi setiap 100 km, dan jarak pergerakan menggunakan elektrik sahaja sejauh 48 km.

Sekali lagi ingin dinyatakan, S90 T8 Twin Engine Inscription sudah pun dibuka untuk tempahan dan harga ini adalah harga pengenalan sehingga hujung bulan ini. Jika dilihat kepada harga itu, ia meletakkan S90 T8 Twin Engine Inscription RM40,000 lebih murah berbanding S90 T5 dan RM105,000 lebih murah berbanding S90 T6 AWD R-Design. Dua model ini adalah model import sepenuhnya (CBU).