Toyota Australia sedang pertimbang hasilkan Hilux lebih garang untuk menyaingi Ford Ranger Raptor

Menurut satu laporan oleh CarAdvice, Toyota Australia kini sedang mempertimbangkan untuk memperkenalkan Hilux yang diubah suai lebih ganas. Pada masa ini, syarikat tersebut cuma ada menawarkan versi SR5 (sama seperti Hilux 2.8 G di negara kita), dan versi TRD sebagai varian paling tinggi. Walaubagaimanapun, ketua bahagian jualan dan pemasaran syarikat itu, Sean Hanley menyatakan ia mungkin tidak cukup menarik untuk jangka masa panjang.

“Jelas terdapat jurang bagi model Hilux. Kami tidak mempunyai model tahap empat, iaitu model lebih tinggi daripada SR5 dan TRD,” tambah Hanley. Sementara itu, Ford pula terus memberi impak dengan pengenalan Ranger Raptor, dan ia juga dilapor akan menggunakan enjin diesel twin turbo 2.0 liter EcoBlue.

Toyota Australia sedang pertimbang hasilkan Hilux lebih garang untuk menyaingi Ford Ranger Raptor

“Permintaan juga jelas menjurus lebih ke arah model yang lebih tinggi daripada SR5. Kami berjaya mengisi ruang tersebut dengan model TRD, tetapi untuk masa hadapan, kami perlu memikirkan sebuah lagi model yang lebih tinggi supaya dapat terus meningkatkan jualan,” kata Hanley lagi.

Sekarang ini di sana, Hilux masih lagi menguasai carta jualan dengan jualan sebanyak 35,229 unit dari awal tahun sehingga 4 Oktober yang lalu, dan syarikat tersebut yakin dapat menamatkan tahun ini di tempat pertama. Ranger berada di tempat kedua dengan jualan sebanyak 32,620 unit.