Papan pemuka untuk Mercedes-Benz G-Class generasi seterusnya telah tersebar lebih awal daripada penampilan pertama kenderaan tersebut, dan dapat dilihat hasil daripada laman Autoweek. Seperti yang anda boleh lihat pada gambar ini, banyak tanda daripada model Mercedes-Benz yang lebih moden diterapkan pada papan pemuka ini, sambil masih lagi mengekalkan karekter pelbagai guna G-Class.

Pada bahagian kiri papan pemuka ini, iaitu bahagian di mana sterengnya juga berada, terdapat corong pendingin hawa seperti daripada E-Class Coupe C238, dan di bawahnya terdapat suis untuk menyalakan lampu. Stereng pelbagai guna pada kenderaan ini juga dilihat diambil terus daripada S-Class W222 baru, bersama rekaan panel instrumen analog baru.

Kenderaan yang boleh dibawa masuk offroad ini turut mempunyai skrin lebar baru, dan menunjukkan peningkatan yang besar berbanding unit kecil yang digunakan pada model sebelum ini. Ia juga pastinya akan menawarkan pelbagai fungsi. Di bawah skrin ini, terdapat suis untuk mengawal pengunci differential, dan kedudukannya adalah hampir serupa seperti sebelum ini.

Di samping butang ini terdapat lagi corong pendingin hawa manakala suis pengawal pendingin hawa dan sistem informasi serta hiburan terletak di bawahnya. Walaupun konsol tengah tiada pada unit pameran ini, kita boleh menjangka pelbagai lagi butang untuk sistem hiburan di bahagian tersebut.

Memandangkan papan pemuka ni dilihat mempunyai suis brek kecemasan elektronik (di bahagian kiri, bawah), tuil penarik brek kecemasan biasa mungkin lagi tidak akan digunakan. Pada bahagian penumpang, ruang simpanan di papan pemuka tersebut nampak lebih kemas, manakala pemegang tangan juga dilihat kini lebih tinggi.