Program Penilaian Kereta Baharu untuk Negara Asia Tenggara (ASEAN NCAP) hari ini telah mengumumkan keputusan untuk ujian untuk suku keempat tahun ini yang telah dijalankan, merangkumi ujian yang dilakukan terhadap Perodua Myvi dan Toyota Vios generasi baharu (baharu sahaja dilancarkan di Singapura) atau kembarnya dalam versi kereta eco di Thailand dengan enjin 1.2 liter iaitu Yaris Ativ.

Untuk Perodua Myvi seperti yang telah diumumkan ketika pelancarannya bulan lalu, ia menerima penarafan lima bintang. Begitu juga Vios/Yaris Ativ, model ini turut menerima markah lima bintang dari ASEAN NCAP.

Seperti juga Honda CR-V 2017 yang diuji pada Julai lalu, kesemua ujian terkini ini telah menggunakan protokol baharu 2017-2020 dengan hanya satu penarafan menggabungkan hasil ujian perlindungan penumpang dewasa (AOP), perlindungan kanak-kanak (COP) dan Teknologi Bantuan Keselamatan (SAT) yang ternyata lebih ketat.

Bagi Vios/Yaris Ativ, kereta berkenaan memperolehi 81.63 mata hasil dari gabungan markah dari AOP dengan 44.7 mata, COP dengan 21.66 mata dan SAT dengan 15.28 mata. Markah ini jelas lebih tinggi dari model Vios generasi sebelum ini (masih dijual pada pasaran Malaysia) yang menerima hanya empat-bintang.

Antara ciri keselamatan yang diberikan pada Vios dan Yariz Ativ termasuk tujuh-beg udara untuk kesemua varian, ESC, ABS dan juga cagak tempat duduk kanak-kanak Isofix bersama cangkuk untuk bahagian atas.

Selain dari Vios dan Myvi, ASEAN NCAP turut mengumumkan dua lagi kenderaan yang diuji mereka pada kali ini iaitu Chery Transcab dan Suzuki Carry – kedua-duanya merupakan trak komersil ringan yang pertama diuji oleh ASEAN NCAP, tidak dijual di Malaysia dan kedua-duanya menerima penarafan 0-bintang.

Dalam ujian ini, Chery Transcab menerima markah penuh hanya 17.04 mata, manakala Suzuki Carry pula menerima hanya 17.14 mata. Hanya ujian AOP dilakukan terhadap kedua-dua trak ini kerana tiada ruang penumpang belakang pada kedua-duanya (single cab) dan Suzuki Carry pula hanya menerima markah untuk ujian pelanggaran offside hadapan. Trak-trak ini juga tidak menerima sebarang markah untuk SAT kerana tidak diberikan sebarang sistem keselamatan elektronik.