Di Jepun, Honda HR-V atau juga dikenali sebagai Vezel di beberapa pasaran telah dilancarkan sejak tahun 2013, namun sehingga sekarang tidak diberi sebarang perubahan gaya atau facelift. Terbaru, gambar versi facelift telah bocor dari Jepun dan disiarkan oleh laman web www.headlightmag.com.

Melalui imej yang dijangka adalah risalah jualan ini, HR-V versi facelift ini dapat dilihat mempunyai perubahan terutama pada bahagian gril dan bampar. Grilnya kini menggunakan permukaan krom yang lebih besar seperti Honda Accord, dan Civic generasi kesepuluh, City facelift ataupun HR-V versi Mugen Tulisan di atasnya pula menunjukkan warna Midnight Blue Metallic dan Pearl White.

Selain daripada itu, lampu utama kenderaan ini turut dilihat menggunaan unit baru, dengan di dalamnya terdapat bentuk seperti sisik ikan, berserta lampu siang dan lampu penunjuk arah LED. Bentuk bahagian bukaan udara yang turut menempatkan lampu kabus turut diubah menjadi lebih berpetak.

Di pasaran Malaysia sendiri, HR-V sudah ditawarkan sejak tahun 2015, dengan pilihan hanya enjin 1.8 liter berkuasa 142 PS dan 172 Nm tork. Pada bulan Mei yang lalu, kod tarif duti baru kastam telah dilaksanakan, dan HR-V menerima kesan dengan harganya diturunkan menjadi antara RM101,100 hingga RM121,000.

Sementara itu pada bulan Disember tahun lepas, satu unit ujian HR-V yang masih lagi diselindung turut ditemui oleh pembaca kami di sekitar Petaling Jaya, sekaligus ia seperti memberi petanda model versi facelift akan tiba tidak lama lagi.

GALERI: Honda HR-V yang dijual sekarang