BMW telah mengeluarkan imej teaser pertama yang menunjukkan sebuah kereta konsep yang akan dibawa ke pameran Geneva Motor Show minggu hadapan. Tiada informasi lain yang datang dengan gambar ini, tetapi ia sendiri menunjukkan sebuah model empat pintu yang besar dan panjang.

Model 5 dan 7 Series adalah limosin yang formal, jadi mungkinkah BMW sedang menyiapkan sebuah model saloon yang dapat menarik pelanggan Porsche Panamera, seperti Aston Martin Rapide? Garis badan yang digunakan pada model ini cukup tersendiri, dengan hud yang panjang, cermin hadapan condong dan but belakang seperti mempunyai ducktail.

Selain daripada itu, gambar teaser ini juga menunjukkan sebuah model yang menyerupai 8 Series Concept, yang dijadualkan akan mula produksi pada tahun ini. Jadi, adakah kita sedang melihat sebuah “8 Series Gran Coupe”?

Sementara itu, Mercedes-AMG juga sedang menyiapkan sebuah kereta empat pintu jenis sama yang juga akan membuat penampilan di Geneva. Model ini akan menjadi satu alternatif kepada CLS, iaitu coupe empat pintu mewah pertama jenama itu.

Berkenaan 8 Series Concept, ia sebenarnya ada dipamerkan di Malaysia, iaitu di BMW Luxury Excellence Pavilion sehingga 7 Mac ini. Mereka yang berminat boleh mendaftarkan diri terlebih dahulu sebelum datang dan terus masuk.

GALERI: BMW 8 Series Concept di Malaysia